Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-20-2001, 06:26 PM
Registered User
Join Date: Dec 2001
Location: Rocklin CA
Posts: 65
Transmission on a 96 500S

New person to the forum, so I hope I'm asking the right kinds of questions.

I have a 96 S500 with 68K miles on it. I'm the third owner. The second owner had the Tranny replaced under warranty at 40K(yes that's right). I bought it with 60K on it.

Guess what? I am having transmission problems. I need to point the mechanics in the right direction.

When I am traveling at speed, then stop quickly(i.e. toll booth), the transmission hasn't downshifted, so I''m stuck. I have to manually put it in park, wait some time(20 seconds), then put it back in drive. Even then, it always doesn't get down to first and I have to take off in second.

Any ideas?

Secondly, when I am travelling around town at low speeds, periodically the car won't shift out of first. Again, I have to play around with the manual shifting until I can get it to behave.

Question 1. What might be wrong.
Question 2. Can I still get some help under the warranty(original was 4 years 50K, so I am outside that).
Reply With Quote
Old 12-20-2001, 07:29 PM
David C Klasse's Avatar
CheFrac is Back!
Join Date: Jan 2001
Location: Mission Hills in the City of San Diego
Posts: 2,352
First things first... have you checked the fluid level!?
2006 E350 w/ 155k miles (Daily Driver)

1993 300E 3.2L Sedan w/ close to about 300k miles
2003 E500 Brilliant Silver (Had 217k miles when totalled!)
1989 300E with 289,000 miles (had for <1 yr while in HI)
03 CLK 500 cabrio (Mom's)
2006 C230k (Dad's)
1999 S420 (Mom's/Dad's)
2000 C230k Sport sedans
2001 CLK320 Cabrio (Mom's)
1995 C280 My First Mercedes-Benz... (155k miles. EXCEPTIONAL AUTOMOBILE. Was Very hard to let go of!)
Reply With Quote
Old 12-20-2001, 07:51 PM
blackmercedes's Avatar
Just a guy
Join Date: Dec 2000
Location: St. Albert, Alberta, Canada
Posts: 3,492
1. Is the check engine light on?

2. Get thee to a dealer and find if there are any codes showing. Veddy helpful.

3. Check the fluid level. When was the last time the tranny was serviced? Time destroys stuff, not just miles.

Is it a four speed or five speed?
John Shellenberg
1998 C230 "Black Betty" 240K

Reply With Quote
Old 12-20-2001, 08:06 PM
Registered User
Join Date: Dec 2001
Location: Rocklin CA
Posts: 65
more info

5 speed transmission(1 - 4/D(left right toggle).

I can't check the fluid level S-500's don't have transmission dip sticks(at least that's what the manual says, and I could't find one)
but I'm willing to be told different.

I had a 60K service done at a Mercedes Service Center, and they were supposed to have replaced the filter and fluid, but I didn't actually see them do it.

Engine check light is not on.

Problems are intermittent but seem to be happening more often.

Probably a good idea to see if any codes show up on the computer. They can check transmission faults?

Reply With Quote
Old 12-20-2001, 08:16 PM
blackmercedes's Avatar
Just a guy
Join Date: Dec 2000
Location: St. Albert, Alberta, Canada
Posts: 3,492
722.6 five speed tranny has no dipstick. It also requires a very specific synthetic tranny fluid.

Take the car back to the original dealer, and ask them to pull codes. You'll probably need to contact the Zone Rep if the tranny repair was done more than one year ago if you want MB to cover the repair.

It sounds like the tranny is occasionally slipping into limp-home mode. When it does this, it will sometimes lock itself into top gear. Makes driving un-fun. Limp-home will lock into gear, and sometimes low or top. Sounds just like your problem...

I've seen this intermittent problem before, and on one occasion it was a faulty tranny temp sensor that caused the tranny to go into limp-home. It believed it was overheating. For some reason it wasn't storing codes.

The problem was that the dealership kept disconnecting the sensor, replacing the tranny, and then reinstalling the sensor. (This was the story, anyway)

In other cases, the 722.6 has required some new parts. In JCE's case, they had to rebuild the tranny. A friend of mine, who's car is under warranty, didn't get to find out what was wrong, as MB just swapped the tranny out.

My local service manager has dealt with a couple of these problems. I'll call and ask if he has any ideas...
John Shellenberg
1998 C230 "Black Betty" 240K

Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Auto -> Manual Transmission Conversion Has Begun. R Leo Diesel Discussion 341 08-15-2016 07:21 AM
transmission slip reverse 722.4 bgarvey Tech Help 2 02-23-2005 12:39 AM
Can a 220D transmission manual replace an 83 240 D transmission manual? Carrameow Diesel Discussion 0 10-09-2003 03:22 PM
99 S320 Transmission noise BENZ TEK Tech Help 0 06-10-2003 10:32 PM
M116 removal from 82 380SL rstarkie Tech Help 3 11-14-2002 07:03 AM

All times are GMT -4. The time now is 08:36 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page