Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-05-2002, 05:34 PM
hedpe's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 507
more battery problems here!

Hey all, this is kind of weird, never had it happen to me before. I was driving (89 300SEL) and it seemed like my battery died. I was driving down the road, first my front speakers went out, then my back, then no sound, then i checked my windows, they went up ever so slowly, my SRS light and my ABS lights came on, and no power would work, but i managed to drive it home. I turned it off and tried to turn it back on, it wouldn't. I let it sit for 20 minutes, and tried again and it started. I let the car run for a half an hour to juice the battery back up, i locked the doors with another key and left it sit there. I went back to the car after a half an hour, unlocked the doors, when i unlocked the doors the engine stopped again. Now it won't start at all. Do i need a new battery? Help!
Reply With Quote
  #2  
Old 02-05-2002, 05:50 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 571
You may have a faulty voltage regulator. Often times the presence of the ABS/SRS lights is an indication of this.

Wen you first turn the key in the ign. switch to the 1st position, you should see most all of the idiot ights illuminate. If you only see the ABS/SRS, you could be looking at bad brushes that are in the voltage regulator.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-06-2002, 01:38 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2000
Location: LEMONT-CHICAGO
Posts: 412
You may be able to fix it by replacing the brush holder assembly in the alternator. Yours may be different but on mine you can remove two screws and replace the old. Buy your parts here at Fastlane.
__________________
1990 190E 2.6
1996 Grand Voyager 3.3
1985 Mustang GT 5.0 5 SPD
1982 Suzuki GS 750T
Reply With Quote
  #4  
Old 02-06-2002, 10:55 AM
hedpe's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 507
yup

Hey guys, to make sure it wasn't the battery, i got a new battery. I was driving in to school this morning and plop, everything went down again, so it can't be th e battery. Anyone know the part #? Is this a mercedes specific part? Or could i get it at a pep boys/auto store? Because I need the car ASAP Let me know, thanks!
Reply With Quote
  #5  
Old 02-06-2002, 10:56 AM
hedpe's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 507
oh yeah

Oh yeah, and only the SRS and ABS lights come on, so i think it's what we're talking about. Is there anyway i can open it up and look to see if it is broken?
Reply With Quote
  #6  
Old 02-06-2002, 11:33 AM
moedip
Guest
 
Posts: n/a
Like JDUB said - before changing alternator try regulator- if it is a Bosch - on the back of the alternator is a black disk about 1 1/4" round with a flange and two 1/4" bolt head screws holding it in. Take out the two screws and tilt the assembly towards the center of the alternator to remove it. If the brushes are very short - definately the problem. On new unit they are about 3/4" long. Changing this regulator assembly is the cheapest and easiest thing to try first. Remember to disconnect the battery before removing the regulator.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-06-2002, 12:18 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2001
Posts: 571
See this thread for how-to instructions:

91 300SE electrical problems?
Reply With Quote
  #8  
Old 02-06-2002, 12:53 PM
hedpe's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 507
couple more things

Couple more things, is the alternator (Stock I suppose) in an 89 300SEL big enough to carry the voltage (or whatever else kind of power) to power a laptop. Because i hook my laptop up to the car and it sucks up power. Is it only going to kill it again? Or should it be alright after i fix the brushes?

Also, is the car ok (if it starts) to drive about 15 miles home? Am i going to damage anything by driving it? Let me know, thanks! And i'll check out the instructions.

Where can i get the replacement brushes and everything for the regulator?
Reply With Quote
  #9  
Old 02-06-2002, 01:40 PM
moedip
Guest
 
Posts: n/a
If your alternator is putting out as it should and your battery is good - your laptop should work fine with engine running. Driving 15 miles with no alternator output???? Scary with battery not at full charge. Make sure your battery has a full charge before starting this trip and turn off heater fan, radio, rear window defogger and all lights so you have minimal drain on battery and you should make it OK.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-06-2002, 01:48 PM
hedpe's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 507
new brushes is it?

Okay i'm going to try and make it home, so all i need to do is replace the brushes correct?
Reply With Quote
  #11  
Old 02-06-2002, 01:53 PM
moedip
Guest
 
Posts: n/a
Yes - first step. If voltage on battery with car running after installing brushes is 13.2 volts or higher - you have it made. Check the voltage after you change the brushes and let us know
Reply With Quote
  #12  
Old 02-06-2002, 03:40 PM
hedpe's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 507
stupid question

Hey, this may sound stupid to you guys, but i've never had to work with an alternator or regulator before. Where are they, and how do i get to them =P
Reply With Quote
  #13  
Old 02-06-2002, 04:00 PM
hedpe's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 507
found it

Hey, i found the regulator and took it off, the one brush is very black and warn out it looks like, so i'm guessing this would be it. How do i replace it and where can i get the part? Does a normal store sell it? Get bosch?
Reply With Quote
  #14  
Old 02-07-2002, 01:03 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2000
Location: LEMONT-CHICAGO
Posts: 412
Hedpe, I now think you realize how easy a fix this can be. If you need the part quick get it at a foriegn (german) auto parts store or at a Mercedes dealer. They usually will have this in stock. Let us know how it turns out. If one of the brushes is black it is definately "smoked". Good Luck my friend.
__________________
1990 190E 2.6
1996 Grand Voyager 3.3
1985 Mustang GT 5.0 5 SPD
1982 Suzuki GS 750T
Reply With Quote
  #15  
Old 02-07-2002, 01:10 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2000
Location: LEMONT-CHICAGO
Posts: 412
By the way you can get one at Fastlane here for about $15 German no name brand. (i bought one) or a Bosch for about $45. You be the judge. I have a spare car if mine goes down.
If the cheapo reg don't work you may have a problem in the alternator.
__________________
1990 190E 2.6
1996 Grand Voyager 3.3
1985 Mustang GT 5.0 5 SPD
1982 Suzuki GS 750T
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Replacing my ML's Battery? jmarkisz ML, GL, G-Wagen, R-Class, Unimog, Sprinter 6 04-29-2004 11:54 AM
94 e320 battery issue..maybe? neumann Tech Help 5 01-14-2003 09:45 AM
Battery Venting Cloud Of Hot Acid TOM CONWAY Tech Help 2 11-03-2002 08:04 PM
S 500 Mercedes problems DawnATL Tech Help 0 09-13-2002 10:20 PM
86 300E Charging / Battery Problems ? dpetryk Tech Help 3 09-26-2001 12:35 PM



All times are GMT -4. The time now is 11:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page