Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-07-2012, 11:50 AM
farmmedicoh's Avatar
bindlestiff
 
Join Date: May 2008
Location: NE corner of OHIO
Posts: 64
electrical weirdness

my 85 300SD hasn't been the happiest car of late
some time ago my climate control switches stopped working so i jumped the blower motor to the sun roof power feed and gave it it's own switch
since then things have been acting very strange
my temp gauges skyrocket even though a thermal scan of ALL engine parts says the temp is absolutely fine
my fuel gauge it crammed into the full range most of the time and only goes down to just above 3/4 before the reserve light comes on
when i turn on the high beams both the fuel and temp gauges pin to max and the warning buzzer sounds
i know that i've messed with the sacred oneness of the car's electrical balance, i accept that
apparently while i was mucking about in there i shorted something important
could this be a ground issue?
is there some magical component that ties all these things together somewhere i can't find?
i did try swapping the instrument cluster from my 82 300SD and it did exactly the same stuff
the funny part is that the car seems to run fine
my mileage is a wee bit low (25mpg) but that could be due to some transmission issues i've been chasing for years
heck, i even dropped the $400 on the factory manual
helps me almost not at all
anyone out there got ideas?

__________________
1985 MB 300SD
1982 MB 300SD
1977 Jawa 634 California w/ sidecar
Reply With Quote
  #2  
Old 06-07-2012, 03:50 PM
whunter's Avatar
Moderator
 
Join Date: Dec 2003
Location: Metro Detroit, Michigan
Posts: 17,422
Answer

Sounds like you damaged a shared ground.


.
__________________
ASE Master Mechanic
asemastermechanic@juno.com

Prototype R&D/testing:
Thermal & Aerodynamic System Engineering (TASE) Senior vehicle instrumentation technician.
Noise Vibration and Harshness (NVH).
Dynamometer.
Heat exchanger durability.
HV-A/C Climate Control.
Vehicle build.
Fleet Durability
Technical Quality Auditor.
Automotive Technical Writer

1985 300SD
1983 300D
2003 Volvo V70

https://www.boldegoist.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 06-07-2012, 06:23 PM
farmmedicoh's Avatar
bindlestiff
 
Join Date: May 2008
Location: NE corner of OHIO
Posts: 64
by "shared ground" i presume you are referring to the 3 bolts set into the frame behind the instrument panel with about 6000 wires coming into them?
i take it the solution to the problem would be to carefully take apart each bolt and clean the terminals?
i have been thinking it's a ground, but those common/shared ground bolts "look" fine
a case of looks being deceiving?
i'll pull them apart
thx
will advise
__________________
1985 MB 300SD
1982 MB 300SD
1977 Jawa 634 California w/ sidecar
Reply With Quote
  #4  
Old 06-08-2012, 08:10 AM
JamesDean's Avatar
Electrical Engineer
 
Join Date: Apr 2005
Location: NE Ohio
Posts: 5,038
Have you tried undoing what you did to the blower/climate control to see if things return to normal?

It does sound like a grounding problem though.
__________________
Cruise Control not working? Send me PM or email (jamesdean59@gmail.com). I might be able to help out.
Check here for compatibility, diagnostics, and availability!

(4/11/2020: Hi Everyone! I am still taking orders and replying to emails/PMs/etc, I appreciate your patience in these crazy times. Stay safe and healthy!)


82 300SD 145k
89 420SEL 210k
89 560SEL 118k
90 300SE 262k RIP 5/25/2010
90 560SEL 154k
91 300D 2.5 Turbo. 241k
93 190E 3.0 235k
93 300E 195k
Reply With Quote
  #5  
Old 06-08-2012, 06:58 PM
farmmedicoh's Avatar
bindlestiff
 
Join Date: May 2008
Location: NE corner of OHIO
Posts: 64
i did not undo the "fix"
tomorrow is my day to dive into the dash
i'll try that first
thanks for the reply

__________________
1985 MB 300SD
1982 MB 300SD
1977 Jawa 634 California w/ sidecar
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 06:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2024 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page