Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-13-2002, 09:13 PM
MikeM's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 1999
Location: Cincinnati, OH, USofA
Posts: 135
97 E320 Starting woes

I have a 97 e320 that's exhibits periods of failing to start.
What I mean is, Car has 40K miles, Brand new battery, New Plugs, and at any given time, It will not catch when cranked.

It will be ok, no problem then out of the blue, Crank for however long you hold the key( not long) but won't catch to start.

Wait a minute try again, starts.

Other times, go for days no problem, One time won't start, then wait a few seconds, start on 3 or 4 revolutions.

Can't determine if it temp related, Can sit for a while in the cold, It acts up. Other times, right up.

Sit for a 10 minute period cooling off, Won't start.
Others times go in store, come out, first try, starts.

No rhyme or reason.

Any thoughts or ideas to check?

Mike
__________________
Mike Mullins
11 ML350
00 SL500 (Recently Sold)
90 944/S2 Cabriolet (Loved It)
08 Toyota Tacoma (Workhorse)
95 E420 (Chariot of Fire)
Reply With Quote
  #2  
Old 03-13-2002, 09:22 PM
blackmercedes's Avatar
Just a guy
 
Join Date: Dec 2000
Location: St. Albert, Alberta, Canada
Posts: 3,492
Transponder key?
__________________
John Shellenberg
1998 C230 "Black Betty" 240K

http://img31.exs.cx/img31/4050/tophat6.gif
Reply With Quote
  #3  
Old 03-13-2002, 09:48 PM
Live to Learn
 
Join Date: Mar 2002
Location: Raleigh NC
Posts: 145
When this happens,keep cranking and look down at the check engine light.It should be illuminated.
If it is not,the ME control unit is not recieving power.
Could be the ignition switch or the k40 relay.
Brian
__________________
Mercedes Benz Master Tech
ASE Master Technician
Diagnostic Technician
Owner of "Behind the Star Inc."
Raleigh NC.
www.behindthestar.com
brian@behindthestar.com
Reply With Quote
  #4  
Old 03-14-2002, 08:41 AM
MikeM's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 1999
Location: Cincinnati, OH, USofA
Posts: 135
e320 starting woes

Brian,

It is lit.

Thought maybe it was the switch also. Because it is so imtermittent I'm going to try to jiggle it a little while turning to see if it makes a difference.
what does the K40 relay do, (In 944 terms I'm hoping it's the DME relay.

It's almost as if I wish it would break so that I'd know what's the matter.

John, not sure what you meant be transponder, but this model year has the switch blade type security old style key.

Thanks, Mike
__________________
Mike Mullins
11 ML350
00 SL500 (Recently Sold)
90 944/S2 Cabriolet (Loved It)
08 Toyota Tacoma (Workhorse)
95 E420 (Chariot of Fire)
Reply With Quote
  #5  
Old 03-14-2002, 09:11 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Brian is correct, the electrical portion of the ignition switch is a problem area on these newer cars. AT times they don't power up the key-on circuit(circuit 15) to the coils & then you have a NO-start. Look closely at the warning lights when this happens.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #6  
Old 03-14-2002, 10:12 AM
blackmercedes's Avatar
Just a guy
 
Join Date: Dec 2000
Location: St. Albert, Alberta, Canada
Posts: 3,492
Re: e320 starting woes

Quote:
Originally posted by MikeM
John, not sure what you meant be transponder, but this model year has the switch blade type security old style key.
The switchblade key has a transponder chip in it, and I've seen them fail. Just something to rule out...
__________________
John Shellenberg
1998 C230 "Black Betty" 240K

http://img31.exs.cx/img31/4050/tophat6.gif
Reply With Quote
  #7  
Old 03-14-2002, 10:25 AM
MikeM's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 1999
Location: Cincinnati, OH, USofA
Posts: 135
Thanks, John

Wasn't sure what you meant.
Kinda wondering how the transponder works seeing the stand alone Key, doesn't have anything.

Mike
__________________
Mike Mullins
11 ML350
00 SL500 (Recently Sold)
90 944/S2 Cabriolet (Loved It)
08 Toyota Tacoma (Workhorse)
95 E420 (Chariot of Fire)
Reply With Quote
  #8  
Old 03-14-2002, 02:18 PM
Live to Learn
 
Join Date: Mar 2002
Location: Raleigh NC
Posts: 145
Mike,
The check engine light will only not come on when the car wont start.
The k 40 relay is the relay that supplies most of the control units with power.
The stand alone key does have a transponder in the plastic part.
It was a joke that it is a male key,because if you hold it blade pointing down,it has balls!
__________________
Mercedes Benz Master Tech
ASE Master Technician
Diagnostic Technician
Owner of "Behind the Star Inc."
Raleigh NC.
www.behindthestar.com
brian@behindthestar.com
Reply With Quote
  #9  
Old 04-28-2002, 12:01 AM
MikeM's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 1999
Location: Cincinnati, OH, USofA
Posts: 135
Cool

To update,

I dropped a new Interstate MT 91 Battery in the back seat when this happened and haven't had a no start in a while. (fingers crossed).

The old battery was a MB dealer replacement, that was less than 2 years old. The original owner drove less than 1500 the past year and less than 3K in the last 3 years, which leads me to think it didn't have a good charge, even after a 500 miles return home trip. (I'm a believer in chargers for a good charge rather than relying on the alternator.)

Mike
__________________
Mike Mullins
11 ML350
00 SL500 (Recently Sold)
90 944/S2 Cabriolet (Loved It)
08 Toyota Tacoma (Workhorse)
95 E420 (Chariot of Fire)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94 E320 Not Starting zafarhayatkhan Tech Help 8 08-11-2003 09:15 PM
E320 (W210) Intermittent Starting Problem benzthere Tech Help 6 06-15-2003 03:43 AM
Hard Starting Solved 94 E320 mbe32094 Tech Help 3 09-21-2002 10:55 PM
E320 '94 Intermittent starting (OVP again?) roarbj Tech Help 16 05-04-2002 01:10 AM
94 E320 Hard Starting toyberg Tech Help 4 02-28-2002 07:55 PM



All times are GMT -4. The time now is 10:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page