Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-06-2002, 11:19 AM
B. Mitchell
Guest
 
Posts: n/a
C280 Evaporative Control Sys

My 96 C280 Just gave me a P0441 fault code, which is for the "evaporative emmission control incorrect purge flow". Thanks to Mercedes' infuriating policy of not making service manuals available, I can't look up the component locations and diagnosis of the system. Can anyone who has had this problem make any recommendations of where to start?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-06-2002, 11:29 AM
Gilly's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Location: Evansville WI
Posts: 9,616
This type of code is usually a sticky purge valve itself. This is located in the left front fenderwell area under the hood, has one wiring connector and 2 purge hoses (rather large hoses, like oversized vacuum hoses) running to it. It also has a symbol on top that says "MOT" and an arrow. You may have noticed this before, it clicks away rather loudly when the engine is warmed up and at op temperature. If you get the engine warmed up and don't notice this valve clicking, then it's probably in need of replacement. Sometimes you can slap this valve a couple times and it will start clicking, another good indication that it's getting lazy and in need of replacement. I've replaced quite a few of them. It's fairly common to have this fail, kind of like the mass air flow sensor, all manufacturers are having problems with this part.
Gilly
Reply With Quote
  #3  
Old 04-06-2002, 06:08 PM
B. Mitchell
Guest
 
Posts: n/a
Thanks very much for the informative help. After the first time, the code has not come up again, so I'm going to wait and see before I go any further.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-06-2002, 09:53 PM
blackmercedes's Avatar
Just a guy
 
Join Date: Dec 2000
Location: St. Albert, Alberta, Canada
Posts: 3,492
Quote:
Originally posted by gillybenztech
You may have noticed this before, it clicks away rather loudly when the engine is warmed up and at op temperature. Gilly
Gilly! Thanks! I have wondered for sometime about that durned clicking, but since the car has done it since new, I put it out of mind when talking to the dealer.

What would we do without our Gilly?
__________________
John Shellenberg
1998 C230 "Black Betty" 240K

http://img31.exs.cx/img31/4050/tophat6.gif
Reply With Quote
  #5  
Old 04-06-2002, 10:59 PM
Gilly's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Location: Evansville WI
Posts: 9,616
Ah Hell, I'd be LOST without you guys, too!!!
Gilly
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
96 C280 Front Lower Control Arm Torx size? Martineau Gauda Tech Help 1 10-18-2002 08:07 PM
96 C280 Control Arm Bushing Martineau Gauda Tech Help 0 10-07-2002 10:25 AM
Total Failure of Climate Control Air Distribution in 95 C280 David C Klasse Tech Help 13 07-25-2002 08:47 AM
C280 high pitch beep from climate control boi Tech Help 2 04-21-2001 12:05 AM
97 C280 climate control light keeps burning out Ali Al-Chalabi Tech Help 4 02-01-2001 12:18 AM



All times are GMT -4. The time now is 01:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page