Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-19-2002, 12:25 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 74
190 Euro is sick

Not sure where to start. Last week I pulled the spark plugs for a pre summer check and to remove any deposits. The plug showed no sign of oil deposits or any other problems. When the engine temp rises above 85C in summertime I got an occasional puff of blue\white smoke when idling at a traffice light, but has never used a drop of oil. Car has always had a small tranny leak(visable but not enough to account for the ATF usage) but since the tranny was operating fine I just continued to fill it up when it was low. Car has been using a large amount of ATF(at least a quart a week per 700 miles of driving) Last week the real crank oil seal started leaking, so I took it to a shop(here in Kuwait) and they replaced the seals on both the tranny and crank. Have no visable oil or ATF leakage now. The day after I picked up the car, I made a 30 mile trip to the golfcouse in the early am and was pleased with the results of the work, except that the trans was lagging on the 3rd to 4th shift under normal acceleration. Shifts fine under harder acceleration. The last couple of days have noticed large puffs of blueish/white when I take off after sitting for at a traffic light for longer than a minute or 2. The car also has started to have vapor lock symptoms, when taking off after the car has been parked for less than 2 hours, car does not die but will barely move unless the accelerator is almost floored and then the car drives normal until the next light.. I pulled spark plug and number 2 cylinder had fresh wet oil(did not feel or look 100 percent like pure oil on it and number 1 clyinder had a little of the oily substance on it. Have did a search on shop forum and am looking into some of the suggestions. The odd thing is that the car runs like a new car in the early am and when the ambient temp is low. Went to diner this evening(less than 2 hours after the trip home from work) and the car would barely power itself unless you floored the accelerator.
__________________
1987 190 Euro
Reply With Quote
  #2  
Old 05-20-2002, 12:06 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 74
More info?

Found the probable cause of the "vapor lock symptoms". The air intake control piston on the carb tends to stick at about 3/4 open when decelerating, this tends to get worse as the engine temp and ambient air temp rise.
__________________
1987 190 Euro
Reply With Quote
  #3  
Old 05-20-2002, 12:26 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2001
Posts: 74
More info

I pulled the valve cover off last night to look for any real obvious damage. Everything looked good. However the only parts that was shiny was the cam lobes. Eveything else was coated with a real heavy brownish/redish coat of varnish. Did not look like varnish that i have seen in other engines. Not a bit of sludge or visible contanimants. Wanted to pull the head but did not have the 12 torque tip.
__________________
1987 190 Euro
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 05:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page