Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-21-2019, 12:04 PM
ECJ ECJ is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Vista Ca.
Posts: 3
85 300td heater blow warm/cold

I know this has been discussed in other posts but nothing I've tried so far works. All functions of the ccu appear to work except for the heat functionality of the climate control. So far I have replaced components of the mono valve and it seems to be functioning as I understand it's supposed to work i.e. the plunger and diaphragm move in and out to control coolant flow to control temp. The Aux pump is operable and has flow. I have raised the vehicle on a jack while on a steep hill and filled coolant through the top rad hose to thermostat housing while at op temp so I know the coolant system is full, I have also replace the ccu with a junk year unit and it seems to not have made any difference to the original unit ( which I took apart and inspected for broken solder traces) Is there a step I'm missing. Any help would.be great thank you.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-21-2019, 08:13 PM
Diseasel300's Avatar
Registered User
 
Join Date: May 2016
Location: Texas Hill Country
Posts: 4,652
Did you use an OEM or generic "MTC" monovalve cartridge? The generics are well documented to cause problems with heat.
__________________
'11 Honda Accord EX - "The Daily" 64K
'83 500SL Euro - "The Money Pit" 116K
'91 350SD - "The Diseasel Jr." 168K
'86 300SDL - "The Diseasel" 189K (Totaled 1/31/19)
The Diseasel Thread - Everything You Didn't Know You Wanted To Know
Reply With Quote
  #3  
Old 02-21-2019, 08:43 PM
sixto's Avatar
smoke gets in your eyes
 
Join Date: Jun 2000
Location: SF Bay Area
Posts: 20,793
If you pour cold coolant into the thermostat it’ll close.

Sixto
98 E320s sedan and wagon
02 C320 wagon
Reply With Quote
  #4  
Old 02-22-2019, 06:14 AM
ECJ ECJ is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Vista Ca.
Posts: 3
Sixto thanks for the input I'll revisit this coolant issue but I'm positive it's full. Could be wrong though is there an oe procedure to ensure all coolant lines and heating system is full and bled of air?

Diseasel300 pretty sure it was an Mtc purchased from pelican, the old diaphragm I took out looked in excellent shape. So I'm leaning towards that's not the problem also it worked like a champ before I pulled the motor in order to replace the front seals on the tranny. So I'm thinking either there is an air pocket or its pulling sir from outside the car through the vents
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 02:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page