Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-01-2002, 12:45 PM
Registered User
Join Date: Aug 2001
Posts: 10
low oil prerssure

95 s500 oil pressure drops below 1 bar when AC is on and a little above 1 bar when idleing with Ac off. Goes up to 3 bars when driving. Also get a ticking noise at idle. Other than the oil tubes blowing out can they also get clogged? What should I check for?
Reply With Quote
Old 07-01-2002, 12:51 PM
WRM WRM is offline
Registered User
Join Date: Jun 2002
Location: BURBANK CA
Posts: 151
Reply With Quote
Old 07-01-2002, 01:06 PM
Join Date: Jul 2001
Location: Old Lyme, Connecticut
Posts: 3,596

I am pretty sure your oil pressure gage readings are normal for a fully warmed up car. I know the German manual for the W123 Diesels says 0.3 bar at idle with the car fully warmed up is ok, provided the meter pegs when the engine is under load. All my cars, except my 190E 2.3-16 go below 2 bar when idling fully warmed up. The 190E 2.3-16 always stays pegged at 3 with the engine running. But that is the only car I have seen that never drops off the peg when warmed up. Sounds like your idle lowers slightly when your A/C unit comes on.

Good luck, Jim
1986 Euro 190E 2.3-16 (291,000 miles),
1998 E300D TurboDiesel, 231,000 miles -purchased with 45,000,
1988 300E 5-speed 252,000 miles,
1983 240D 4-speed, purchased w/136,000, now with 222,000 miles.
2009 ML320CDI Bluetec, 89,000 miles

1971 220D (250,000 miles plus, sold to father-in-law),
1975 240D (245,000 miles - died of body rot),
1991 350SD (176,560 miles, weakest Benz I have owned),
1999 C230 Sport (45,400 miles),
1982 240D (321,000 miles, put to sleep)
Reply With Quote
Old 07-01-2002, 04:49 PM
Registered User
Join Date: Aug 2001
Posts: 10
Thanks for the information!
Reply With Quote
Old 07-01-2002, 04:53 PM
engatwork's Avatar
Join Date: May 2000
Location: Soperton, Ga. USA
Posts: 11,234
on the other hand - how long has it been since an oil and filter change. I have noticed that over a period of time the oil pressure will drop slightly based on how long it has been in there.
Reply With Quote
Old 07-01-2002, 07:04 PM
Registered User
Join Date: Jun 2001
Location: Omaha, NE
Posts: 962
I agree; your readings are perfectly normal -- check your owner's manual.

On the other hand, I got tired of looking at readings of 0.5 bar at idle, in drive, in summer. Since I switched to Mobil 1 15W-50, never gets below 1 bar.
'93 400E
Reply With Quote
Old 07-04-2002, 10:52 AM
Posts: n/a
Had the same problem, checked with MB shop they said levels were normal. Changed oil and put in Redline and the levels are higher now. Does not go below 1 bar.
Reply With Quote
Old 07-04-2002, 11:11 AM
Senior Member
Join Date: Jun 2001
Location: Northern Calif. (Fairfield Area)
Posts: 2,225
Also it might not be a bad idea to check that little used obscure book in the compartment where you probably don't keep your gloves to be sure you are using oil of the correct viscosity for the season and climate.

Auto Zentral Ltd.
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 10:12 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page