Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-25-2002, 11:14 AM
Registered User
Join Date: Nov 2002
Posts: 63
Diesel noise from gas engine


When my 1995 e320 is cold, it makes a diesel noise from the engine. This continues for ~5 minutes and it quiets down. What could this be? Can one of those additives help calm this noise?

Reply With Quote
Old 11-25-2002, 12:06 PM
Posts: n/a

I had the same symptom in my '97 C230. Replaced to belt tensioner shock and that took care of things.

Good luck
Reply With Quote
Old 11-25-2002, 12:13 PM
pmizell's Avatar
Benz Zealot
Join Date: Jun 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 838
Could be your AIR pump going bad. This part is emissions-related and only runs for the first minute or two when you first start your car cold. The pump bearings might be going bad, or you may want to check the rubber elbow hoses that lead from pump to the head for holes.

A good test is to simply disconnect before you start car in the morning and see if noise disappears. The AIR pump is located just above the alternator.

'01 E430, Sport 72,000 mi
'98 C280, 126,500 mi
Reply With Quote
Old 11-25-2002, 12:17 PM
Registered User
Join Date: Nov 2002
Posts: 63
Thanks for the suggestions,

I don't think it is the air pump since I can hear the pump working properly. It does shut down after a minute or so. The noise I am referring to is more like a lifter noise and persists much longer than few minutes.

Reply With Quote
Old 11-25-2002, 12:52 PM
Piotr's Avatar
Registered User
Join Date: Jul 2002
Location: Middletown, DE
Posts: 739
So whot's the prob?? now you can feel like you have a REAL MB !!
1985 190D 2.2l Sold-to Brother-in-law
1996 Mustang 3.8l -"thinks it's a sports car"
1988 Grand Wagoneer - Sold (good home)
1995 Grand Cherokee Ltd -"What was I thinking??!!"
Reply With Quote
Old 11-25-2002, 03:41 PM
Registered User
Join Date: Nov 2002
Posts: 63
One more thing. Car makes this noise only under load. In Neutral, no noise at all....

Oh yeah about the real MB.. I don't mind the noise, but I just don't want something to break because I just left it.
Reply With Quote
Old 11-27-2002, 08:50 AM
Dark Gable's Avatar
Registered User
Join Date: Nov 2002
Location: Visalia, CA
Posts: 1

You might want to have the exhaust manifold gasket checked and/or tightened.
Dark Gable

1988 560 SEL
1996 Lincoln Mark VIII
Reply With Quote
Old 11-27-2002, 10:20 PM
Posts: n/a
similar experience w/ 94' E-320

I posted some time ago under "Mild valve tap noise" You can do a search under hinrg02 and you can review other comments at the time.
I ended up changing the oil to a 5W-40 and it stopped.
Reply With Quote
Old 11-28-2002, 10:15 AM
Registered User
Join Date: Nov 2002
Posts: 63

Thank you for your suggestion. I am now thinking about the belt tensioner as the noise only occurs when accelerating. Nothing during idle or if in neutral.

The search continues...
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 02:16 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page