Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-13-2002, 01:59 PM
Registered User
Join Date: Sep 2001
Posts: 29
1986 300E ignition relay?

I changed the ignition switch and sometimes in the morning I can't start it... as if I have a dead battery... My battery,starter and alternator has just been tested by Autozone and Pepboys...

Please help... Thanks
Reply With Quote
Old 12-13-2002, 04:39 PM
G-Benz's Avatar
Razorback Soccer Dad
Join Date: Apr 2001
Location: Dallas/Fort-Worth
Posts: 5,711
It would be easy for me to fault the ignition switch (depending on how or who installed it, but let's assume it's okay.

Does this problem occur everytime you start it first thing in the morning, or just when the engine is cold (like when you leave from work)?

Tested or not, some diagnostics cannot detect problems in modern computerized engine management systems.

You can do a simple test at home with a voltmeter.

First thing in the morning before you start the engine, place the voltmeter leads on each battery terminal. You should get a reading of 11.5 - 12 volts DC nominal. Any less and it's a sign of a weak battery. If it's four or more years old, it's pretty likely that it's due for replacement.

Next, test with the engine running. Make sure all unnecessary accessories are off (headlights, A/C radio, wipers, etc.).

If the alternator is doing it's job, you should be registering between 13.5 - 14.4 volts DC. Lower than that, and it may be time to replace the brushes in the alternator, specifically, the internal regulator. If there are no provisions to do so, then a full alternator replacement is needed.

Also try jiggling the shifter when starting in the morning. If it doesn't start, then starts immediately after moving the shifter, then the neutral safety switch may be bad.
2009 ML350 (84K) - Family vehicle
2001 CLK430 Cabriolet (71K) - Wife's car
2005 BMW 645CI (124K) - My daily driver
2012 Mustang V6 (60K) - Daughter's car
Reply With Quote
Old 12-13-2002, 05:09 PM
Registered User
Join Date: Sep 2001
Posts: 29
Where can I find the neutral safety switch...? The battery voltage is 12V and when running is 13.83V... The battery is almost 3 yrs. old... This problem just started this winter especially in the morning...

Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 07:02 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page