Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-04-2003, 02:20 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Location: london
Posts: 17
w140 overheating

W140 s500 coupe, has begun to overheat. Normally it temps at approx 80-90 but now goes into 110+. I believe the thermostat operates at approx 80 c, vicous fan at approx 100 c and aux fans beyond that. Both aux fans are operating. I have replaced rad cap as it looked worn but problem is still there. Considering the car previously never reached 100 i'm suspecting the thermostat. Advice required before i cook the engine!
Reply With Quote
  #2  
Old 02-04-2003, 08:17 PM
JimF's Avatar
'94 S500: only 793 sold!
 
Join Date: Mar 2001
Location: San Diego, CA
Posts: 1,925
the Tstat sounds. . .

like it's a good place to start. Sounds like it's stuck partially open.

Also check your af/w ratio: I firmly believe in a 40/60% ratio (af/w) and use Mercedes AF and distilled water. If it's 'dirty' this might be a good time to thoroughly flush it and refill with fresh AF and distilled water.

One of my Cool Harness will help also after the above is done.
__________________
Regards . . . . JimF
-------------------
'94 S500 Cpe

Visit my Mercedes Web Page
Reply With Quote
  #3  
Old 02-05-2003, 03:59 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Location: london
Posts: 17
Thanks for the reply Jim.
Do you know if the thermostat is located below the top housing held on by 3-off allen headed bolts or to the side of the housing held on by 3-off hex headed bolts. Thanks.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-06-2003, 11:45 AM
JimF's Avatar
'94 S500: only 793 sold!
 
Join Date: Mar 2001
Location: San Diego, CA
Posts: 1,925
The Tstat is located

in the worst position: on the side next to the little hose! It comes off easily but is a knuckle buster to put back.
__________________
Regards . . . . JimF
-------------------
'94 S500 Cpe

Visit my Mercedes Web Page
Reply With Quote
  #5  
Old 02-06-2003, 02:07 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Location: london
Posts: 17
Smile

Thanks Jim, replaced the thermostat today and the car runs normal again.
Not much skin left on my knuckles though!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 11:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page