Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-22-2003, 12:01 PM
Benza
Guest
 
Posts: n/a
VSS Question for a Retrofit of DVD NAV into a '98 ML (no voice prompts)

I received the 3 EURO VSS Parts for the DVD NAV Retrofit and I installed them today. The arrow now moves in the correct direction and my position shows up wherever I am, however I still don't have voice prompts and it won't navigate to an address. I get the message in the below PIC. Any idea's whats wrong?
TIA!
Benza




Reply With Quote
  #2  
Old 02-22-2003, 01:10 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: England
Posts: 1,841
Looks like no GPS signal - where's the aerial thingy located?
__________________
190E's:
2.5-16v 1990 90,000m Astral Silver
2.0E 8v 1986 107,000m Black 2nd owner
http://www.maylane.demon.co.uk/190esmall.jpghttp://www.maylane.demon.co.uk/190esmall2.jpg
Reply With Quote
  #3  
Old 02-22-2003, 01:18 PM
Benza
Guest
 
Posts: n/a
Quote:
Originally posted by pentoman
Looks like no GPS signal - where's the aerial thingy located?
I do have a GPS signal (it's the green sat. icon located in the upper left of the error message PIC) The arrow showing where I am moves as I move, it's that I just don't have the Voice Prompts and I can't Navigate to a specific address. I was under the impression that once the VSS Parts were installed the Voice would work along with the ability to Navigate to an address.
Any HELP is appreciated!
Thanks!
Benza
Reply With Quote
  #4  
Old 02-22-2003, 09:54 PM
Gilly's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Location: Evansville WI
Posts: 9,616
Benza:
The first DVD Nav I installed in an ML gave the same message. I simply did as it said, I drove it around a few miles (on roads which were on the map) and it started to work fine. It looks good, I see you have good satellite signal. Go into the Nav info and see how many sat's your are receiving.

Gilly
Reply With Quote
  #5  
Old 02-23-2003, 02:37 AM
Benza
Guest
 
Posts: n/a
Quote:
Originally posted by gillybenztech
Benza:
The first DVD Nav I installed in an ML gave the same message. I simply did as it said, I drove it around a few miles (on roads which were on the map) and it started to work fine. It looks good, I see you have good satellite signal. Go into the Nav info and see how many sat's your are receiving.

Gilly
I drove around for aprox 15 miles each time 3x
Still no voice prompts and can't navigate to an address.
Someone told me that I have used a 2001 MCS instead of a 2000 MCS and this could be the problem. Supposedly the 2001 MCS needs to be Version coded and there is now way to do that on a 1998 ML
Looks like I will be looking for another MCS from a 2000 ML!
Reply With Quote
  #6  
Old 02-23-2003, 07:03 AM
Gilly's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Location: Evansville WI
Posts: 9,616
I forgot about your internal version coding. The 2000 would need to be version coded too. The one I did my dvd install on was a 2000 as well. I also didn't know it was a 1998. One of the wires is a diagnostic wire, I believe it's yellow. This one joins up with another wire, I believe the diagnosis wire from the SRS. They share a common pin in the diagnostic plug. If these were joined together, i believe the tech could just go into the truck with SDS and the SDS would pick up on this info as though it were a 2000 or newer, at least for MCS. I'd try doing that, maybe that's why it's not working right.

Gilly
Reply With Quote
  #7  
Old 02-23-2003, 10:14 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: NY
Posts: 500
These two wires share pin 13 in the diagnostic plug.
Quote:
Originally posted by gillybenztech
One of the wires is a diagnostic wire, I believe it's yellow. This one joins up with another wire, I believe the diagnosis wire from the SRS. They share a common pin in the diagnostic plug.
Gilly
Reply With Quote
  #8  
Old 02-23-2003, 10:49 AM
Benza
Guest
 
Posts: n/a
Quote:
Originally posted by gillybenztech
I forgot about your internal version coding. The 2000 would need to be version coded too. The one I did my dvd install on was a 2000 as well. I also didn't know it was a 1998. One of the wires is a diagnostic wire, I believe it's yellow. This one joins up with another wire, I believe the diagnosis wire from the SRS. They share a common pin in the diagnostic plug. If these were joined together, i believe the tech could just go into the truck with SDS and the SDS would pick up on this info as though it were a 2000 or newer, at least for MCS. I'd try doing that, maybe that's why it's not working right.

Gilly
From what I understand the 2000 ML's had a few different MCS units. In the first part of the year they didn't need to be version coded. The 2001 has the D2B connector with two pins on the back/bottom of the MCS next to the larger connector with 8+8+7 pins. That last connector has only 7 pins (instead of 10 like in a 2000 MCS) because the CD-changer connects there in 2000 MCS's, and in a 2001 MCS the CD-changer audio, phone, BOSE amplifier and voice recognition all use the D2B ring audio instead.
So I may just try to get a early version of the 2000 ML MCS and try that. If I am able to find one then my 6 disc changer may work again. If that doesn't work then I will deffinatly try what you said (if I can get MB to help me out) My MBD is pretty finicky about working on things such as retrofitting. They have already told me it couldn't be done! I have been doccumenting this Retrofit with detailed PICS and explinations and when I get this to work I will finish it correctly (right now it's a little messy) but if you want to take a look at it here is my web page:

MCS NAV Retrofit into my 1998 ML
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 10:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page