Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-09-2003, 07:54 AM
GDJ GDJ is offline
Registered User
Join Date: Feb 2003
Posts: 20
560 oil consumption

Here is a mysterious one:
1991 560 SEL with 62k miles in excellent condition, service history, etc. is burning about 1+ quart of oil per 400 miles. Topped off 1/12 quarts last week and reset the tripometer....425 miles later the oil light came on.
Car runs fantastically, gobs of power, no smoke whatsoever.
No leakage whatsoever, no oil in coolant system.
I am aware of valve stem seals being problematic at much higher mileage, but??
Any direction here is much appreciated, though I am thinking compression and leakdown tests are in order here.
Reply With Quote
Old 07-09-2003, 08:13 AM
Posts: n/a
was your car parked for a few years? Mine was before I got it and it did the same thing as yours. Thinking I needed a major engine job I thought it would not hurt to try some Wynn's additive for sticky rings and valves. 1000 highway miles later - my oil burning went to nothing. 4 years later it still does not burn oil. I will only suggest you try it if your car was sitting for a long time which could have caused the rings to stick. Judging from your low mileage - it could have been sitting a lot.
Reply With Quote
Old 07-09-2003, 09:07 AM
Registered User
Join Date: Sep 2002
Location: Newcastle upon Tyne, UK
Posts: 215
If it was a Jaguar XK engine, that would be considered quite good consumption!
Cheers, Neil
Reply With Quote
Old 08-10-2003, 01:23 PM
gmaltz's Avatar
Registered User
Join Date: Aug 2003
Location: Long Island, NY U.S.A.
Posts: 102
High Oil Consumption

You need new valve stem seals. My 981 560 SEL did the same thing (burn about a quart/100 mi.) with only 55k on the car and was told by a local Benz shop that the seals are too soft and all of them came that way from the factory. They do em all the time at this shop. Mine luckily was under waranty, $2500 job. Both heads came off and valve job with new harder seals and has not leaked or burned a drop since then which was 60k mi ago.

59 Ranchero
83 928 Euro S
84 928 Euro S
87 300D Turbo-Frybrid "WVO, Tastes Great - Less Filling"
90 750 IL
91 560 SEL
Reply With Quote
Old 08-10-2003, 10:05 PM
Registered User
Join Date: Dec 2002
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 766
Check the oil that's in the car; had mysterious oil consumption on my 560SL (148K) after the first oil change under my ownership. Found the shop had used 10W30 in a Michigan summer; took it out myself and put in 20-50 as per manual, in a high-mileage-engine formula. Now I'm making 3000 miles to the next change without dropping to the point of adding oil.
Craig Bethune

'97 SL500, 40th anniversary edition

'04 Olds Bravada (SWMBO's)
'06 Lexus ES330
'89 560SL (sold)

SL--Anything else is just a Mercedes.
(Kudos to whoever said it first)
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 07:45 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page