Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-08-2003, 11:03 AM
Gerard's Avatar
91 300CE M103: 80 450SEL
 
Join Date: Nov 2001
Location: Dublin, Ireland
Posts: 112
300 CE tranny jerk

Hi All,

I am looking at a 1991 300CE as a replacement to "Wilhelm", my 1987 300D. The 300CE is in very good condition generally, the body, chassis and interior are very clean and sound.

The engine sounds good and runs well too, a bit of oil on the block and around the head but I've read these engines leak a bit and have gasket problems. There are a few rumbles from the rear end going over bumps which I think are some worn links and bushes. I'm not worrying too much about that.

My one major concern is the auto transmission. When parked whenever I select D or R the tranny waits a second then engages with a little jolt and the engine comes under load then returns to proper idle again. First I tried R to N then D and got the jolt and engine idle dip. Then I kept my foot on the brake and engaged D, N and D again, to check for freeplay in the propshaft etc. I did the same for R, N, then R again, the effect seems the same each time. However on 2 test drives the box seemed to change very smoothly and cleanly. No bangs or jerks during hard and slow driving.

Can anyone tell me their thoughts on this car and the tranny from my description? All electrics are working perfectly (including the seatbelt extender!!!), original radio cassette aswell!

He is asking 6000 (euros) and I've offered 5000 because of the box worries and the rear end clunks. 150,000 miles, and 3 owners so far.

I'm very keen on the car, but I dont want to run into major problems a few weeks after I buy it. All your opinions and advice will be very welcome!!

Thanks
gerard
Reply With Quote
  #2  
Old 11-08-2003, 12:33 PM
Moderator
 
Join Date: Mar 2000
Location: Gainesville FL
Posts: 6,844
I doubt that it is a trans problem. It is more likely some form of mounting problem. Most likely in that model, it could be the differential mounts
__________________
Steve Brotherton
Continental Imports
Gainesville FL
Bosch Master, ASE Master, L1
33 years MB technician
Reply With Quote
  #3  
Old 11-12-2003, 01:32 PM
Gerard's Avatar
91 300CE M103: 80 450SEL
 
Join Date: Nov 2001
Location: Dublin, Ireland
Posts: 112
I'm gettin it anyway!

Hi Steve.

I hope its mounts or flex couplings too and not the box, it changed well on the road test..............let's see............!!

Anyway, I wanted the car!!!!...........I've agreed a price with the seller and hope to have it sometime next week.
I'll keep you posted and will probably be here a good bit as its my first auto. We've mostly manual boxes in Ireland.

Thanks
Gerard
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 10:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page