Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-15-2000, 10:35 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 1999
Location: Lee, MA
Posts: 37
Hi All, I have an 87 190e 2.3 and have noticed a loud ticking sound coming from the vave cover. It goes away at 2000 rpm. How can I tell which valve is the culprit?
Also the dreaded climate control!! Blows hot air out the side vents all the time. Is there a way to test the pushbutton unit before just purchasing a new one? Last summer it stopped working when the aux water pump died- so I extracted the pump but it still did not work properly. Is it possible that the malfunctioning pump killed the pushbutton unit?
Thanks in advance!!
Charles Markham
1987 190E 2.3 70k
Reply With Quote
  #2  
Old 06-16-2000, 11:21 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
The pump could have killed the pushbuttons. The other thing that will render one inop is the lack of vacuum. Check under the hood near the fuse box and make sure that there is vacuum there.

------------------
Benzmac:
Donnie Drummonds
1992 500E (very soon I hope
1981 280GE SWB
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
SERVICE MANAGER FOR 14 BAY FACILITY
MERCEDES SPECIALIST 8 YRS
PARTNER IN MERCEDESSHOP.COM
Reply With Quote
  #3  
Old 06-17-2000, 11:53 AM
LarryBible
Guest
 
Posts: n/a
xander,

The aux pump knocking out the PB unit is so common that the rebuilders of the PB units won't warranty their unit when you don't replace the aux pump. The aux pump is easy to check by checking current draw. I'm not sure about a 190, but the one on a 300E should not draw more 1.3 Amps.

Good luck,

------------------
Larry Bible
'84 Euro 240D, 523K miles
'88 300E 5 Speed
'81 300D Daughter's Car
Over 800,000 miles in
Mercedes automobiles
Reply With Quote
  #4  
Old 06-17-2000, 05:40 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 1999
Location: Lee, MA
Posts: 37
Does the auxillary water pump have to be replaced? I took mine out a long time ago and hve no intentions of putting it back. The heat works fine without it and the car does not overheat.
Charles
1987 190E 2.3
Reply With Quote
  #5  
Old 06-18-2000, 10:39 AM
LarryBible
Guest
 
Posts: n/a
I don't think it would HAVE to be replaced. If it's not there, it won't blow the new climate control unit. But it's always best to have everything put back the way it was designed, in spite of the fact that climate control is not one MB's strong suits from a design point.

Good luck,


------------------
Larry Bible
'84 Euro 240D, 523K miles
'88 300E 5 Speed
'81 300D Daughter's Car
Over 800,000 miles in
Mercedes automobiles
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Climate Control related Clicking Sounds. pberku Diesel Discussion 3 11-10-2004 09:37 PM
1991 300E Climate Control "Hissing" gmercoleza Tech Help 6 10-28-2004 01:12 PM
climate control noise when turning wheel? brente260 Tech Help 2 01-17-2003 07:39 AM
Climate control unit '88 260E robbysf Tech Help 1 09-16-2002 01:39 PM
Weird Climate Control Quirk David C Klasse Tech Help 3 02-08-2002 11:00 AM



All times are GMT -4. The time now is 12:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page