Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-02-2003, 10:29 PM
TonySz
Guest
 
Posts: n/a
'86 300SDL: Temp selector wheel backlight?

Would appreciate some help here, guys. The backlight for my temperature-setting wheel on an 1986 300SDL is out. I took the whole temp section out of the dash enough to see that there aren't any fiber-optics going into the wheel housing. There are optics for the other switches though. There is a big connector with about 15-20 wires that connects behind the temp wheel, though not directly into the wheel housing itself. Anyone know if the light is fixable and how? Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-03-2003, 03:22 AM
Registered Diesel Burner
 
Join Date: Aug 2001
Location: Northern Virginia
Posts: 2,911
This is a vague memory from taking apart the ACC pushbutton unit on my 1987 300D, and your unit should be similar.

I think there are two light bulbs in the unit, and the roller wheel gets its light by a plastic optic rod from the left light bulb. So you really should see that the whole left side of the pushbutton unit is dimmer.

To replace the lights, you have to remove the woodgrain panel, and then there are some pretty small holes through which you can access the "grain of wheat" light bulbs. In some cases these holes may be covered with a small piece of tape.

Ken300D
__________________
--------------------------
1982 300D at 351K miles
1984 300SD at 217K miles
1987 300D at 370K miles
Reply With Quote
  #3  
Old 12-03-2003, 10:30 AM
TonySz
Guest
 
Posts: n/a
I didn't see any optics running to that side of the unit. I figured what you're saying, that there's gotta be a bulb in there somewhere. The unit didn't look like it could ... or should.. be opened. I'll take another look. Thanks Ken.
Reply With Quote
  #4  
Old 12-03-2003, 12:45 PM
BIGRED's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Coarsegold Ca
Posts: 691
Although not very clear. Here is a picture of the right half of the backside of the ACC. You can see 2 sockets for bulbs, one of which is at the wheel. In total there are 4 (at least on my 83SD) and would assume that your running bulbs as well. In my car it is on a blue and white wire string that has a total of 5 bulbs. 4 for the ACC and one for the fiber optic octopus.

Don
Attached Thumbnails
'86 300SDL: Temp selector wheel backlight?-acc.jpg  
__________________
1980 300TD-T (82 Turbo and Trans) 159,000 Miles "Jackie-O"
1983 300SD 272,000 Miles "Aristotle"
1987 Jeep Wagoneer Limited - keeps the MB's off the ice and out of the snow
1994 BMW 530it
Reply With Quote
  #5  
Old 12-03-2003, 03:31 PM
TonySz
Guest
 
Posts: n/a
My 85 300D is like that, Don, but I don't think this 86 300SDL is. I popped the whole heat/ac control panel out literally five minutes ago and I'm examining it now. The whole bottom half of the unit appears to be somewhat sealed. There's two screws underneath the bottom..... we shall see. If I can find the damn camera I'll post a pix or two.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-03-2003, 04:03 PM
Registered Diesel Burner
 
Join Date: Aug 2001
Location: Northern Virginia
Posts: 2,911
The 86/87 ACC is entirely different and uses really small bulbs that are mounted inside the front of it. There is a facility for replacing the bulbs without removing the unit from the dash, but requires some kind of tool to grab the bulbs through some pretty small access holes. Perhaps something like shrink tubing might work. For my part I replaced the bulbs when the thing was apart for soldering rework.

If I have another bulb shoot I'm going to try the shrink tubing so I don't have to take the darned think out and apart.

Ken300D
__________________
--------------------------
1982 300D at 351K miles
1984 300SD at 217K miles
1987 300D at 370K miles
Reply With Quote
  #7  
Old 12-03-2003, 11:10 PM
TonySz
Guest
 
Posts: n/a
I saw the two bulbs in the front after removing the wood front. I had to step away from it for a while and I just got back. You're right, Ken, about them being recessed. Tweezers should let you get them out. The smaller/thinner the tweezers, the better. Thanks everyone for the help. BTW, the replacement bulb I got from Pep Boys is # 2721 from Sylvania. It's the same bulb for the 300D's instrument cluster. Cheers.
Reply With Quote
  #8  
Old 12-03-2003, 11:35 PM
nhodges's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2001
Location: Northern VA
Posts: 461
I have this problem in a S350D. Anyone know how to get at it?
__________________
N. Hodges
1994 S350
1987 300 SDL (for sale)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 08:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page