Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-06-2003, 02:00 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: deltona Florida/Northeast Pa
Posts: 62
Exclamation 73' 450se stalls at all speeds, cranks over then dies

guys, i need your help please
My 1973 450se W116 has been acting very unreliable the last month. at any speed it will completely stall out, sometimes it will catch again, sometimes it doesen't.

there are alot of posts about newer cars doing this but nothing of this era.

also when i try to restart it, it will crank and fires up, but as soon as i let off the key it dies again.

i really need your help, it is on the side of the road somewhere in florida

i'm a do it yourselfer and will be willing to try anything as a learning process
Reply With Quote
  #2  
Old 12-06-2003, 02:00 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2001
Location: Evansville, Indiana
Posts: 8,150
Check fuel pump and relay, although I don't think this is the problem.

Most likely you have a corroded connection on the 0.4 ohm ignition resistor on the ignition. This resistor is bypassed when the key is in the crank position, so it will run so long as you are cranking, but die as soon as you release the key because the ignition is cut off.

I don't remember if it is the top or bottom one on the w116, but check both for condition and connections. Corroded electrical connections cause all sorts of strange things.

Peter
__________________
1972 220D ?? miles
1988 300E 200,012
1987 300D Turbo killed 9/25/07, 275,000 miles
1985 Volvo 740 GLE Turobodiesel 218,000
1972 280 SE 4.5 165, 000 - It runs!
Reply With Quote
  #3  
Old 12-12-2003, 06:17 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: deltona Florida/Northeast Pa
Posts: 62
wow you are the man!!! i just wiggled those wires that were connected to the ballasts and the car started with 1 turn of the key, i bought new connectors to ensure that everything is as good as new again. you really saved the day!!!!
Reply With Quote
  #4  
Old 12-12-2003, 08:34 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2001
Location: Evansville, Indiana
Posts: 8,150
Well, sometimes the cause actually matches up to the symptoms...

Glad you are running again!

Peter
__________________
1972 220D ?? miles
1988 300E 200,012
1987 300D Turbo killed 9/25/07, 275,000 miles
1985 Volvo 740 GLE Turobodiesel 218,000
1972 280 SE 4.5 165, 000 - It runs!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 09:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page