Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-02-2004, 08:24 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles
Posts: 49
Help! E320 won't start. Bad relay?

I need help, please.

My 95 E320 (just got it a month ago) will not start. When I turn the key nothing happens. I hear a low pitch noise coming from the engine compartment. It sounds like a fan running. When I go under the hood, the sound is coming from the fuse box and the black box right behind it.

Any help would be appreciated. The wife was driving the car this afternoon and she said all the guages went out, except the speedometer.

Thanks.

Jimmy

__________________
1995 E 320 119,000
1983 300 TD 285,000 (sold)
1973 220D (sold)

Last edited by jimmydean; 07-06-2004 at 08:49 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-02-2004, 08:28 PM
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: Southern California, U.S.A.
Posts: 8,538
Sounds like you need a new battery or have a charging problem.
__________________
Paul S.

2001 E430, Bourdeaux Red, Oyster interior.
79,200 miles.

1973 280SE 4.5, 170,000 miles. 568 Signal Red, Black MB Tex. "The Red Baron".
Reply With Quote
  #3  
Old 07-02-2004, 08:37 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles
Posts: 49
THanks for the reply. Would that account for the noise that I hear coming from the fuse box and behind the fuse box?

What is that black box behind the fuse box? The headlights work, the radio works, too.
__________________
1995 E 320 119,000
1983 300 TD 285,000 (sold)
1973 220D (sold)
Reply With Quote
  #4  
Old 07-02-2004, 08:47 PM
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: Southern California, U.S.A.
Posts: 8,538
I have no idea about the black box.
__________________
Paul S.

2001 E430, Bourdeaux Red, Oyster interior.
79,200 miles.

1973 280SE 4.5, 170,000 miles. 568 Signal Red, Black MB Tex. "The Red Baron".
Reply With Quote
  #5  
Old 07-02-2004, 09:02 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: Seattle
Posts: 596
that is the relay box.
__________________
David
1986 300E Anthracite + ECodes + MB Mileage Award
Reply With Quote
  #6  
Old 07-02-2004, 09:17 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles
Posts: 49
any idea why that would be making a noise?
__________________
1995 E 320 119,000
1983 300 TD 285,000 (sold)
1973 220D (sold)
Reply With Quote
  #7  
Old 07-03-2004, 10:24 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles
Posts: 49
Help......please!!!!
__________________
1995 E 320 119,000
1983 300 TD 285,000 (sold)
1973 220D (sold)
Reply With Quote
  #8  
Old 07-03-2004, 11:26 AM
pesuazo's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: Near Raleigh, NC
Posts: 580
Your explanation of the problem is too vague to help you.

You claim your wife was driving the car, then how do you explain the car does not do anything when you turn the key?

Does this describe the events?:

All was normal, then she went out for a drive, then all gauges went dead (while driving), she got home and shut off the car.
You try to start the car and nothing happens.

Please describe the events in the order they happened, such that we can get a "feel" of what the problem is.

I am not familiar with your vehicle, but a detailed description of the problem may help others diagnose it.

IN MY CAR:
The gauges are controlled by a fuse in the fusebox. The fuse burns, the gauges go out. Replace the fuse. IF it blows out right away again STOP AND FIND OUT WHY.

No cranking is caused by several things: dead battery (many causes for this-starting with the voltage regulator), bad safety neutral switch, bad starter, bad ignition switch etc.... )
__________________
1999 Porsche 996 Carrera Convertible
1994 420E - SOLD
1986 300E - SOLD, what a car
609 Certified
Reply With Quote
  #9  
Old 07-03-2004, 12:36 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles
Posts: 49
Thanks for the insight.

Here is the scenario:

All is fine with the car. My wife is driving it and all of the guages, except the speedometer goes out. She drives the car home and parks it. I try to start the car and it will not crank. The radio works, the head lights work, but car will not crank. I hear a noise (it almost sounds like the a/c fan) coming from the engine compartment. The noise emanates from the fuse box and the relay box. No fuses are blown however.

Any more detail needed?

Thanks.
__________________
1995 E 320 119,000
1983 300 TD 285,000 (sold)
1973 220D (sold)
Reply With Quote
  #10  
Old 07-03-2004, 01:44 PM
pesuazo's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: Near Raleigh, NC
Posts: 580
Headlights and radio work. Battery juice is getting to them.
Are headlights nice and bright, are ALL of the electrical circuits in the car OK??

If you have another car try with the battery of your second car, that would rule out the battery if it does the same thing.

Some times the fuses look good, still I would replace them. They are cheap.

Remove cover for black box behind fusebox, touch each relay to identify which one is "buzzing/humming" and remove. See if it cranks. Put it back and retry to cranck.

Read the numbers on the relay and post them, may be someone knows its function.

Pictures are worth a lot, location of relay etc...

These are steps that I would try, by no means I am a car technician, but I would try to eliminate posibilities one by one.

Starting with the fuses, then the battery and so on..

Keep us posted.
__________________
1999 Porsche 996 Carrera Convertible
1994 420E - SOLD
1986 300E - SOLD, what a car
609 Certified
Reply With Quote
  #11  
Old 07-03-2004, 08:04 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles
Posts: 49
pesuazo


Thanks for the tips. I will try that and keep you posted.
__________________
1995 E 320 119,000
1983 300 TD 285,000 (sold)
1973 220D (sold)
Reply With Quote
  #12  
Old 07-06-2004, 03:39 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles
Posts: 49
Does anyone know if I can cause major damage by taking out and switching some of the relays on my E320?
__________________
1995 E 320 119,000
1983 300 TD 285,000 (sold)
1973 220D (sold)
Reply With Quote
  #13  
Old 07-06-2004, 08:04 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles
Posts: 49
Okay, I have pictures!!! The black box in the middle is making the noise. (in the white box). I can't figure out how to get to it. Does anyone know what this relay is and what it controls?

Any suggestions?
Attached Thumbnails
Help!  Car is dead in drive way.-relay-box-0012.jpg  
__________________
1995 E 320 119,000
1983 300 TD 285,000 (sold)
1973 220D (sold)
Reply With Quote
  #14  
Old 07-06-2004, 09:12 PM
neanderthal's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 540
there should be a part number on the box. get that and you can find out for yourself in the parts shop.

as for what it is and what it does, i dont know. if the lights seem to work fine and the horn doesnt seem weak then you have eliminated the battery as a suspect. that the problem surfaced while the car was being driven would lead me to think that the problem is related to ignition, fuses or fuel. that the car doesnt crank at all could be a starter relay or something. but why would that crap out while driving unless its part of a circuit with something else.

anyway, good luck, keep us appraised.
__________________
'O=00=O'
bmw 2002.
long live the legend
Reply With Quote
  #15  
Old 07-07-2004, 07:02 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: Los Angeles
Posts: 49
Well, I figured it out. It wasn't the part I thought it was, it was the part next to it. Part #126 542 01 32. It is a control unit, lamp fail warning (whatever that means). I jiggled it around, tapped it and the car started just fine. Any idea what this part does?

Jimmy

__________________
1995 E 320 119,000
1983 300 TD 285,000 (sold)
1973 220D (sold)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 02:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page