Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-11-2000, 08:35 PM
arias
Guest
 
Posts: n/a
Hi everyone. I have an 88 300E with 204K miles. Recently there is a sound from the left front wheel when the brakes are applied. It's not a screeching sound but rather a high pitched whistle. When the car is almost at a stop the sound stops and the ABS seem to engage (pedal pulsates, sound, etc). This happens more as the day wears on, I suppose because of heat accumulation.
The pads are new and the brake system was recently flushed (MB dealer).
I have the receipts from the previous owner and he experienced the "ABS engaging" a few times but the mechanic was unable to reproduce the problem.
Any ideas?
Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 10-11-2000, 09:04 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
I have seen that when you have a high pitched whistle or squeal, the ABS will come in. This is because there is interference sent to the ABS control unit.

You have a problem that the dealer should be able to correct.

------------------
Benzmac:
Donnie Drummonds
300E
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
MERCEDES SPECIALIST 8 YRS
PARTNER IN MERCEDESSHOP.COM
OWNER OF MB AUTOWERKS .COM
Reply With Quote
  #3  
Old 10-11-2000, 10:25 PM
New2Benz
Guest
 
Posts: n/a
Just wanted to let you know that I also have a 88 300E with 210K and am experiencing the exact same problem. Your post/answer really helped. I really am NEW to the Benz family so I was a little concerned as to what the prob might be. Thanks. Let me know how it turns out.

------------------
1988 300E
Metallic Black
Reply With Quote
  #4  
Old 10-12-2000, 06:19 PM
Steve Wengel
Guest
 
Posts: n/a
I can't comment on the sound, but I've had a few occasions when my ABS kicked in inappropriately (i.e. on a nonslippery surface) and always at very low speed, like when I was just about to come to a stop. Turned out to be brake dust clogging up the ABS magnetic sensors. It's a cheap problem to fix.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-17-2000, 05:04 PM
arias
Guest
 
Posts: n/a
Well, took the car to the dealer and they told my wife it was the ABS moderator kit. They're quoting her about $850 parts and labor. Does that make sense?

Actually, I talked to the dealer and they say its the ABS sensors. They tell me it's up to me to fix it as it is not a safety issue yet since it's not happening all the time. Any thoughts

[This message has been edited by arias (edited 10-17-2000).]
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
humming sound from rear or 300E milhan Tech Help 7 12-05-2004 08:34 PM
88 190e brakes not even close to 88 300e olpos Tech Help 10 03-06-2004 08:03 PM
fixing sound system in 300e azn_n_white Car Audio and Multimedia 1 11-19-2003 10:33 AM
buzzing sound from a 89 300e chc Tech Help 0 11-30-2001 12:28 AM
Weird ghost sound coming from under car??? mattsuzie Tech Help 21 05-23-2001 10:07 PM



All times are GMT -4. The time now is 07:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page