Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Vintage Mercedes Forum

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-18-2004, 09:40 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 7
Angry getting gas up to engine, but won't start.

Can anyone shed light on this 280se 1972 We are getting gas up to the injectors,but the car still won't start. Mechanic is giving up. He mentioned relay. Can't be sure. It has spark, gas, timing right, filters changed, spark plgs new, everything, timing etc. Could this be a relay? Help
Reply With Quote
  #2  
Old 12-18-2004, 09:57 PM
M_Anker's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Cambridge, Ohio, USA
Posts: 111
Does the engine fire at all? I had a similar problem where the engine would fire only when the starter was cranking it. There is a connection from the starter to the ignition coil after the ballast resistor so that the plugs will spark only when cranking. Try putting a jumper across the ballast resistor.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-19-2004, 10:53 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2001
Location: Evansville, Indiana
Posts: 8,150
Which model? 6 or 8 cylinder engine, mechanical or electronic FI?

Peter
__________________
1972 220D ?? miles
1988 300E 200,012
1987 300D Turbo killed 9/25/07, 275,000 miles
1985 Volvo 740 GLE Turobodiesel 218,000
1972 280 SE 4.5 165, 000 - It runs!
Reply With Quote
  #4  
Old 12-19-2004, 07:13 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 7
Quote:
Originally Posted by M_Anker
Does the engine fire at all? I had a similar problem where the engine would fire only when the starter was cranking it. There is a connection from the starter to the ignition coil after the ballast resistor so that the plugs will spark only when cranking. Try putting a jumper across the ballast resistor.
thanks, iwill try that one
Reply With Quote
  #5  
Old 12-19-2004, 07:49 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 7
Quote:
Originally Posted by psfred
Which model? 6 or 8 cylinder engine, mechanical or electronic FI?

Peter
hi peter, Its a 6 and also mechanical
Reply With Quote
  #6  
Old 12-19-2004, 09:37 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,797
On the intake there is a colds start valve. Get a 12v test lamp and see if there is power at this single wire when the engine is cranking..
If not , you have a cold start circuit problem.
Report that back and I will tell you the next test..
Reply With Quote
  #7  
Old 12-27-2004, 09:00 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 7
Thanks, I'll give it a try and report back.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-04-2005, 11:21 PM
Senior Member
 
Join Date: Jun 2001
Location: Northern Calif. (Fairfield Area)
Posts: 2,225
You are taxing my memory, but you may have a fuel shut off soleniod on the back of the injection pump that is supossed to shut off fuel during decel. Sometimes the circuit fails and keeps the fuel shut off. I will have to check my 72 year model manuals to see if your car has the shut off.

Peter
__________________
Auto Zentral Ltd.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-05-2005, 10:40 AM
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Location: Seattle, WA
Posts: 111
I just had a similar problem, 280se 4.5 suddenly just wouldn't start. Turned out to be the ballast resistors - a couple ceramic pieces bolted to the body right next to the ignition coil. The MB tech mentioned that these tend to decay over time. Anyway, replaced 'em and it started right up.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-05-2005, 07:09 PM
Tomguy's Avatar
Vintage Moderator
 
Join Date: Aug 2002
Location: near Scranton, PA
Posts: 5,096
You say it has spark - where did you check the spark at? All 6 plug wires, or just coming off the coil? There could be moisture in the distributor, a broken contact in the cap, a bad rotor, or just a bad connection somewhere in there.
__________________
Current:
2018 Chrysler Pacifica Limited
1999 Chrysler 300M - 211,xxx

My Mercedes Benz 108 and 109 resource site

Previous:
1972 280SE 4.5
2014 Jeep Grand Cherokee Limited "Hefe", 1992 Jeep Cherokee Laredo "Jeepy", 2006 Charger R/T "Hemi"
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 10:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page