Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-03-2002, 05:07 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2002
Location: Wakefield, RI
Posts: 2,145
Unhappy "Another" Climate Control question....

Hello all, I just returned from NC where I picked up my "new" '84-300D and drove it home. I have read the manual and I am still having a problem with the climate control. Cruising on the highway in 45-55degree weather the climate control worked fine. If the car sits and idles the climate control works perfectly, even in the much colder North, >20degrees. Unfortunately the faster I drive the less the climate control seems to work. The fan just increases speed as the system tries to keep up but it just blows lukewarm air at highway speeds. If I then pull over and idle for a few minutes the air warms up very quickly. The Thermostat is new and the temp gauge works and is not fluctuating at all. Any help on this would be great. I need heat this winter! Thanks, RT

Reply With Quote
  #2  
Old 12-03-2002, 10:01 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2002
Location: Wakefield, RI
Posts: 2,145
Well, rolled home from CT to RI tonight. The heat issue is unchanged. What controls the amount of heat? If I put the temp on "max" and set the fan on low the air coming out of the ducts is quite warm even at highway speeds. There is just not enough of it to warm up the car. If I turn up the fan higher it cools off leading me to believe there is not enough flow through the heater core? Is there a valve or something that controls the amount of hot water or air (however this system works)?? Help!! Its in the teens here and I need to drive this thing!! Someone here has to know how this works? Thanks, RT
Reply With Quote
  #3  
Old 12-03-2002, 11:44 PM
MVK MVK is offline
Registered User
 
Join Date: May 2002
Location: Queens, NY
Posts: 447
Hi:
There is a valve called monovalve. Check this forum for how it works. Also check under my name MVK as I had in past posted the photo and other relevant info. Too much to type again. Also do it yourself pages tell you how to change it. about 25 bucks for the valve repair kit. No need to buy the whole valve.

MVK
__________________
One penny saved is three penny earned.

1985 300D Turbo 179,000miles
Reply With Quote
  #4  
Old 12-04-2002, 08:19 AM
LarryBible
Guest
 
Posts: n/a
Most likely your problem is the foam hose on the temp sensor. Remove the glove box and you will see a horizontal pipe that goes to the left. There is a foam hose that connects it to the temp sensor grill assembly in the center of the dash. Go to Home Depot and get 3/4" foam pipe insulation and replace this hose.

Good luck,
Reply With Quote
  #5  
Old 12-04-2002, 06:13 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2002
Location: Wakefield, RI
Posts: 2,145
Monovalve rebuilt today. Very easy to do. Climate control appears to work perfectly now. Thanks again all!! RT

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 03:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page