Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > SL Forum

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-25-2009, 09:19 AM
dwcars
 
Join Date: Nov 2008
Location: Florida
Posts: 39
Bad thermostat?

The engine in my '88 560SL seems to warm up very slowly. Once it gets up to 80, it holds temperature well. Does that indicate that my thermostat is stuck in the open position. Would the temperature sensor tell the ECM that the engine is cold and cause the injector pulses to widen and consume more fuel? The reason I think that this might be the case is that a friend bought a new truck which never came up to temp. When the dealer replaced the thermostat, the fuel mileage increased appreciably!
Thanks for your thoughts.
Dexter
Reply With Quote
  #2  
Old 01-25-2009, 09:43 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Location: ontario canada
Posts: 263
My '86 runs at a steady 80. I think that is normal.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-25-2009, 05:55 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Location: Irvine, CA
Posts: 33
My '88sl also runs at 80
Reply With Quote
  #4  
Old 01-26-2009, 02:09 AM
coleyjf's Avatar
Old dog - new tricks
 
Join Date: May 2005
Location: East Midlands of the UK
Posts: 264
bad stat

Hi Dexter

I think your stat is poorly, the top temp is about right at 80 but my '88 300SL heats up to temp in about 2 miles.

The simple way to test the actual stat is to take it out and put it in a saucepan of water on the stove and heat it up - you should see it open as it gets hot! although you need to take it out to do it (and you might get some earache from any non-carloving female partners)

You can sometimes tell whether the water is flowing through the stat wrongly by feeling which water hoses are getting warm when you start the car from cold though I'm not sure of the "Water flow" on an "8" (mine's a 6 cylinder and I think the cooling system pipes are laid out differently)

cheers

Jim
__________________
Keep your Motor runnin'

Jim's '88 300SL
Reply With Quote
  #5  
Old 01-26-2009, 08:59 AM
Werner W's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Location: Hudson Valley NY
Posts: 73
For the price of a thermostat, I think if I went through the work of taking an old one out I would just go ahead and put a new one in.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-26-2009, 09:16 AM
dwcars
 
Join Date: Nov 2008
Location: Florida
Posts: 39
speed of warm up

Thanks for your comments. I am quite knowledgeable about many automotive subjects, so I know about testing t-stats etc. I just thought it unusual that the engine should take so long to come up to temperature (three times as long as my Town Car). I also know that one of the inputs an ECM is looking for in an American car is engine temperature. In fact, a Chevy has to get to 190 before the system will go into 'closed-loop'; a mode that fine tunes the fuel feed which depends on all the input sensors. If the Chevy system sees a 170 degree engine temperature, it interprets that as being cold and fattens up the mixture (mild choke) and consequently returns poorer fuel economy. I don't know anything about MB EFI and was curious as to whether its functioning was basically the same as the American systems??
Today, American systems operate at temperatures of 195 and up. Supposedly, engines operate more efficiently at temperatures around 200.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-26-2009, 03:10 PM
meltedpanda's Avatar
Certified Benzaholic
 
Join Date: Mar 2003
Location: Central Ky
Posts: 6,063
yea mine heats up in 2 -3 miles and then rock steady, Tstat is easy R/R , just give it a go
__________________
Ron
99 E320 THE Queen Mary
62 220b - Dolly - Finally my Finny!
72 450SL, Pearl-SOLD
16 F350 6.7 Diesel -THOR
07 Lexus RX 350 - Lexi
14 38HP John Deere 3038E Tractor -Mean Green
84 300SD, Benjamin -SOLD
71 220 - W115-Libby ( my first love) -SOLD
73 280 - W114 "Organspende" Rest in Peace
81 380 SL - Rest in Peace
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page