Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-05-2005, 02:29 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: New Jersey
Posts: 218
1983 300SD - No Fuel?

1983 300SD I am getting no fuel to the injectors. Hand pump pushes the fuel through the filter I opened one of the fuel lines at the injectors and cannot get fuel. I pumped the hand pump for 10 minutes. Also cracked the fuel lines at the injection pump and still no fuel. It seem like it is not going through the IP Where do I start?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-05-2005, 02:46 PM
1985 300SD Sady's Avatar
Star Crazy
 
Join Date: Sep 2004
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 1,038
Has there been any recent work on the car?

What happend up until now?

are you getting fuel to the mechanical lift pump?

When was the last filter change?
Reply With Quote
  #3  
Old 03-05-2005, 03:01 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: New Jersey
Posts: 218
Thank you for responding. The car was running fine. Just hit 300,000 miles the week before last. No recent work. The fuel filters are about 2 months old. Not sure what you mean by the mechanical lift pump. My hand pump is getting fuel to the IP but is seem that nothing is coming out.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-05-2005, 03:22 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: New Jersey
Posts: 218
I purged the IP and still no start. I am going to change the glow plugs on Monday to see if that is the problem.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-05-2005, 06:21 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2000
Location: PA
Posts: 5,440
DP,

Before you change the GP, test them with an ohmeter and a voltmeter. Its unlikely that all the GP went bad at once. But is is possible the fuse in the GP relay has a crack in it.

With an ohmeter I mean measuring the GP resistance thru the GP cable connector. You first have to remove the cable connector from the GP relay. Put one lead of the ohmeter into the holes in the connector and the other lead to a good ground. A bananna plug works best. Each GP should read 0.6 to 0.9 ohms.

The voltmeter test is just measuring the voltage at each GP when the GP relay is energizing the GP. Each GP should read something close to 12 volts. If there is no voltage at any of the GP, the fuse in the GP relay may have a hairline crack and is not conducting current to the GP.

Have you loosened the connections to the injectors to see if any fuel is being pumped to the injectors.

P E H
Reply With Quote
  #6  
Old 03-05-2005, 06:25 PM
Geezer
 
Join Date: Aug 2000
Location: Holland, MI
Posts: 1,316
Whoa, not so fast!

First, see if you are getting fuel.

You can undo fuel supply line, crank the engine, fuel should be pumped out. If so, fuel is entering the IP.

Loosen an injector line, crank the engine, fuel should spit/ooze out. If so, fuel is leaving the IP.

Before you just change the GPs, check them and save $$$.

Don't fix it, or replace it, until you know it's broken.

Best Regards,
Jim
Reply With Quote
  #7  
Old 03-05-2005, 10:00 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2000
Location: PA
Posts: 5,440
JimH,

You and I see EYE to EYE on DP's problem.

P E H
Reply With Quote
  #8  
Old 03-06-2005, 12:40 PM
Geezer
 
Join Date: Aug 2000
Location: Holland, MI
Posts: 1,316
Quote:
Originally Posted by P.E.Haiges
JimH,
You and I see EYE to EYE on DP's problem.
P E H
Why, thank you, sir!

We even posted within minutes!

I hope to hear how it went for him.

Best Regards,
Jim
Reply With Quote
  #9  
Old 03-06-2005, 08:08 PM
TonyFromWestOz's Avatar
"The Wizard of Oz"
 
Join Date: Jan 2004
Location: Perth, Western Australia
Posts: 834
Quote:
Originally Posted by dpbrowne
1983 300SD I am getting no fuel to the injectors. Hand pump pushes the fuel through the filter I opened one of the fuel lines at the injectors and cannot get fuel. I pumped the hand pump for 10 minutes. Also cracked the fuel lines at the injection pump and still no fuel. It seem like it is not going through the IP Where do I start?
From your description, it sounds like you are pumping (Hand Pump = lift pump) and expecting fuel to come out of injector lines - it does NOT happen this way.
For fuel to come out of the injector lines, the injector pump (IP) needs to rotate. The most convenient way of doing this is to crank the engine.

Here are some steps to follow, guiding your diagnosis:
1. Pump the lift pump. Does it leak diesel fuel out? If so, replacement is highly recommended - air will leak in! This may be your only problem.
2. Losen the IP fuel inlet line (banjo bolt) and operate the lift pump. Fuel should leak from the fuel line at the IP. If any air comes out, continue pumping until air ceases. Tighten fuel line again.
3. Loosen IP return line (banjo bolt) and operate the lift pump. Fuel should leak from the fuel line at the IP. If any air comes out, continue pumping until air ceases. Tighten fuel line again.
4. Loosen ALL injector fuel lines (metal) at the injectors. Crank engine for 30 seconds. Check for fuel at the injector fuel line nuts. If no fuel wait a couple of minutes and crank 30 seconds again. (allow starter motor to cool down)
5. If fuel appears at any injector, tighten that fuel line.
6. If no fuel appears after 3 cranking attempts, you have an IP problem.

Please advise us of your progress.
__________________
Tony from West Oz.
Fatmobile 3 84 300D 295kkm Silver grey/Blue int. 2 tank WVO - Recipient of TurboDesel engine.
Josephine '82 300D 390kkm White/Palamino int.
Elizabeth '81 280E, sporting a '79 300D engine.
Lucille '87 W124 300D non-turbo 6 cylinder OM603, Pearl Grey with light grey interior


Various parts cars including 280E, 230C & 300D in various states of disassembly.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuel gauge light on W116 300SD. ericnguyen Diesel Discussion 10 08-27-2004 08:19 PM
1983 300SD for sale mikey-az Mercedes-Benz Cars For Sale 5 07-27-2004 01:21 AM
1983 300SD for sale mikey-az Diesel Discussion 2 06-22-2004 07:40 AM
a few questions about my 1983 300sd redhdeight Diesel Discussion 11 08-12-2002 04:44 PM
my 1983 300sd redhdeight Diesel Discussion 2 08-08-2002 11:32 AM



All times are GMT -4. The time now is 03:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page