Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-07-2008, 04:53 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Shreveport, La.
Posts: 230
HELP!!! A/C Compressor

Ok, my original A/C unit was replaced by the PO with the newer R134a system to update the car and make it cheaper to charge. I have a leak, somewhere, so there is no pressure building in the system to turn the A/C compressor on. But when you bypass it there is still no power. Is there a switch or a relay that takes care of that? If I could get an electrical diagram for an 85' W126 300SD that would be great too. Shot in the dark I know but I thought I'd put it out there.

I've done some research and there seems to be alot of people with similar problems (no power to the compressor) but I never was able to find a definite solution. WHAT IS GOING ON HERE???

Thanks everyone, without you all I'd be on the side of the road.
__________________
1963 Ford F100 - Cummins Swap?
1985 Mercedes 300SD - 210K
1992 Ford Festiva - 92K
2001 Ninja 250 - 8K
Reply With Quote
  #2  
Old 08-07-2008, 04:56 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Location: Festus MO
Posts: 762
Jumper?

Are you saying that if you jumper the leads to the A/C compressor clutch, that the clutch will not engage?

SteveM
__________________
'93 190E/D 2.5 Turbodiesel 5-speed (daily driver)
'87 190D 2.5 Turbo rustbucket - parts car
'84 Dodge Rampage diesel - Land Speed Record Holder
'13 Ram 2500 Diesel
'05 Toyota 4Runner
Reply With Quote
  #3  
Old 08-07-2008, 05:02 PM
rrgrassi's Avatar
mmmmmm Diesel...
 
Join Date: Jun 2006
Location: Royse City Tx
Posts: 4,872
85 also introduced the Klima relay.

Have you checked the fuses also?
__________________
RRGrassi


70's SPM #5608 Fairmont A-4 MOW car

06 VW Jetta TDI 210K miles

03 VW Golf TDI 5 speed 372K Miles

RIP--Lost in fire...82 300D 322K was My Daily Driver-On the search for a w126 now...

90 Dodge D250 5.9 Cummins/5 speed. 350K
Reply With Quote
  #4  
Old 08-07-2008, 05:03 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Shreveport, La.
Posts: 230
No I didn't bother to check the compressor itself, rather, there is an accumulator/dryer in the left fender that (usually) houses the switch to engage power once there is pressure in the lines. There was no power going to it. Usually one of the wires to it would be hot, but there was none to be found. Which suggests there is something bugging up my electrical system.

The tach works fine, sunroof works fine, heater works fine, absolutely everything in that car works fine except the A/C so I figure its not anywhere in the harness. I'm just stumped.
__________________
1963 Ford F100 - Cummins Swap?
1985 Mercedes 300SD - 210K
1992 Ford Festiva - 92K
2001 Ninja 250 - 8K
Reply With Quote
  #5  
Old 08-07-2008, 05:04 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Shreveport, La.
Posts: 230
Yes, fuses are good. And relays are fine to the best of my knowledge.

Kilma Relay? Please elaborate.
__________________
1963 Ford F100 - Cummins Swap?
1985 Mercedes 300SD - 210K
1992 Ford Festiva - 92K
2001 Ninja 250 - 8K
Reply With Quote
  #6  
Old 08-08-2008, 04:47 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Shreveport, La.
Posts: 230
Anybody else have any ideas? I'm driving back down to Louisiana for school in a few weeks and I would really like to have this sorted out by then. Thank you!
__________________
1963 Ford F100 - Cummins Swap?
1985 Mercedes 300SD - 210K
1992 Ford Festiva - 92K
2001 Ninja 250 - 8K
Reply With Quote
  #7  
Old 08-08-2008, 05:40 PM
Tax Accountant
 
Join Date: Jul 2005
Location: Lake Villa, Illinois
Posts: 156
I have a similar situation in my 82 300D. However, I'll be driving from Chicago to Miami...Again. probably still with no AC
__________________
1982 300D Turbo 203K silver
Need to fix these leaks badly
Reply With Quote
  #8  
Old 08-08-2008, 05:52 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Shreveport, La.
Posts: 230
Yeah, apparently this is a common problem. I'm wondering if I should just start replacing relays and switches and see if it fixes it. I hate to do that though considering the relay is $350.
__________________
1963 Ford F100 - Cummins Swap?
1985 Mercedes 300SD - 210K
1992 Ford Festiva - 92K
2001 Ninja 250 - 8K
Reply With Quote
  #9  
Old 08-08-2008, 06:15 PM
rrgrassi's Avatar
mmmmmm Diesel...
 
Join Date: Jun 2006
Location: Royse City Tx
Posts: 4,872
Someone with an '85 should chime in. I did see where someone used an "ice cube" relay in place of a klima on an '85. My car is an '82, so not klima. IIRC the '85 uses the klima in conjunction with the EGR computer and tach. No tach signal usually means no A/C compressor engagement.
__________________
RRGrassi


70's SPM #5608 Fairmont A-4 MOW car

06 VW Jetta TDI 210K miles

03 VW Golf TDI 5 speed 372K Miles

RIP--Lost in fire...82 300D 322K was My Daily Driver-On the search for a w126 now...

90 Dodge D250 5.9 Cummins/5 speed. 350K
Reply With Quote
  #10  
Old 08-08-2008, 06:30 PM
Tax Accountant
 
Join Date: Jul 2005
Location: Lake Villa, Illinois
Posts: 156
I don't want to hijack the thread but if anyone has advice on the '82 because I'm not receiving power to compressor.
__________________
1982 300D Turbo 203K silver
Need to fix these leaks badly
Reply With Quote
  #11  
Old 08-08-2008, 07:38 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Shreveport, La.
Posts: 230
Its probably the same system. I know alot of w123 parts are interchangeable with a w126.
__________________
1963 Ford F100 - Cummins Swap?
1985 Mercedes 300SD - 210K
1992 Ford Festiva - 92K
2001 Ninja 250 - 8K
Reply With Quote
  #12  
Old 08-09-2008, 10:39 AM
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Location: Shreveport, La.
Posts: 230
Quote:
Originally Posted by rrgrassi View Post
Someone with an '85 should chime in. I did see where someone used an "ice cube" relay in place of a klima on an '85. My car is an '82, so not klima. IIRC the '85 uses the klima in conjunction with the EGR computer and tach. No tach signal usually means no A/C compressor engagement.
I guess the Kilma is the A/C relay then.

When I bought the car the tach wasn't working, but after driving it a few thousand miles it started working again, so I figured my A/C would too. It doesn't though, but the tach is still working.
__________________
1963 Ford F100 - Cummins Swap?
1985 Mercedes 300SD - 210K
1992 Ford Festiva - 92K
2001 Ninja 250 - 8K
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 10:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page