Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-14-2010, 08:40 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 11
85 300d running rough after startup.

My 1985 300d runs very rough after start up. Will run this way for about 30 seconds then smooth out. I donot have trouble getting it to start. Starts quickly on the first glow plug cycle. I adjusted the valves thinking that it may have something to do with it. All valves were tight but no change after adjustment. I also cleaned the banjo bolt thinking that may help. No change. What could this be? Thanks

Reply With Quote
  #2  
Old 03-14-2010, 08:49 PM
79Mercy's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Florida
Posts: 4,131
Check all glow plugs with a ohm meter, a good plug should read .8 ohms.

If they all check out fine then you might want to remove them and apply 12V to each one, making sure they glow properly. Sometimes the ohm test can be misleading.

I suspect its a simple glow plug issue.
__________________
1985 300TD Turbo Euro-wagon
1979 280CE 225,200 miles
1985 300D Turbo 264,000 miles
1976 240D 190,000 miles
1979 300TD 220,000

GONE but not forgotten
1976 300D 195,300 miles
1983 300D Turbo 175,000 miles

http://i42.photobucket.com/albums/e3...e485-1-2-1.jpg
Reply With Quote
  #3  
Old 03-14-2010, 08:56 PM
toomany MBZ's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: central Va
Posts: 7,820
^ Agreed.
__________________
83 SD

84 CD
Reply With Quote
  #4  
Old 03-14-2010, 09:01 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: SoCal
Posts: 661
Quote:
Originally Posted by chargedsix View Post
getting it to start. I adjusted the valves thinking that it may have something to do with it. All valves were tight but no change after adjustment.
You should have seen come change if you adjusted it. Are you sure you are doing it right?
__________________
'85 300D Cal 280,000 miles
'14 GLK 350 60000 miles
Reply With Quote
  #5  
Old 03-14-2010, 09:36 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 11
I believe I adjusted the valves correctly. 10mm intake 35mm exhaust. Followed the DIY off dieselgiant. Glow plugs are probably the answer. I got this car from my uncle and he replaced 3 glowplugs and said he could not reach the back ones. I have yet to replace the last 2. I will change them this week and see if it makes a difference. thanks guys
Reply With Quote
  #6  
Old 03-14-2010, 09:42 PM
Biodiesel300TD's Avatar
|3iodiesel300T|)
 
Join Date: Dec 2004
Location: Albany, OR
Posts: 4,845
I've never noticed much change in idle smoothness after doing valve adjustments. What I do notice is easier starting. And if the rough idle isn't caused by the valve clearances then there wouldn't be much change.

I also would suggest checking the glow plugs. You might also look into the rack damper bolt. Do a search here about it.
__________________
Andrew
'04 Jetta TDI Wagon
'82 300TD ~ Winnie ~ Sold
'77 300D ~ Sold
Reply With Quote
  #7  
Old 03-15-2010, 01:15 AM
rrgrassi's Avatar
mmmmmm Diesel...
 
Join Date: Jun 2006
Location: Royse City Tx
Posts: 5,122
Quote:
Originally Posted by chargedsix View Post
I believe I adjusted the valves correctly. 10mm intake 35mm exhaust. Followed the DIY off dieselgiant. Glow plugs are probably the answer. I got this car from my uncle and he replaced 3 glowplugs and said he could not reach the back ones. I have yet to replace the last 2. I will change them this week and see if it makes a difference. thanks guys
Ummmm that should be 0.10 mm intake and 0.35mm exhaust....

You may be getting air in the system as well, from say a cracked hose, a faulty primer pump, leaky return lines, etc.

__________________
RRGrassi


70's Southern Pacific #5608 Fairmont A-4 MOW car

06 VW Jetta TDI 133K miles-replaced the other '06 that quit after 300k miles. (did not catch the bad cam in time)

91 W124 300D Turbo replaced, Pressure W/G actuator installed. 195K

90 Dodge D250 5.9 Cummins/5 speed. 400K
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 06:39 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page