Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-05-2015, 01:55 PM
Zacharias's Avatar
Not so amused
 
Join Date: Apr 2010
Location: West Quebec
Posts: 4,021
Exclamation Need help with early ACC (servo system) part: main vacuum switch

I have my 1980 300td at an electrical specialist right now, having given up trying to troubleshoot my ACC II (servo system).

He he has found issues with the vacuum hoses and is trying to find the main vacuum switch (term may not be exact).

He says that according to the wiring diagram and other docs I provided, the blower won't run without that switch working.

He can't find it inside the dash. I don't recall ever hearing of it.

I have tried googling it but what comes up is the switchover valve on the firewall on turbo models.
__________________


Mac
2002 e320 4matic estate│1985 300d│1980 300td
Previous: 1979 & 1982 & 1983 300sd │ 1982 240d

“Let's take a drive into the middle of nowhere with a packet of Marlboro lights and talk about our lives.” ― Joseph Heller, Catch-22
Reply With Quote
  #2  
Old 10-05-2015, 03:09 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 3,740
Yeah I have no idea what he is talking about.....The blower motor will always work, the default settings for the servo system is defrost, if the system won't even work on defrost....there has to be a bad fuse...

This is usually how it goes down....

The aux water pump will seize, thus intern frying the amplifier behind the dash...

The small motor in the servo will also seize thus the servo cannot move to the right positions....

The heat valve under the servo will disintegrate from the improper coolant thus you will end up with heat 24/7...

What you need to do is to do this...

Replace/rebuild aux water pump and fuse the wire
Replace servo with the Aluminum version
Replace amplifier behind the dash
Replace sensor tube running to sensor in passengers dash speaker....

Then you can diagnose....

Personally people find it cheaper to convert to a 240D CC or to by the updated kit but that doesn't control the fresh air flap....

Either way count on 2 grand to get it all working but may fail again do to bad vacuum pod in a few months...
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 10-05-2015, 03:17 PM
dude99's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Vancouver, BC
Posts: 1,317
There is actually a main vacuum switch in the system that is required for the blower to work if I remember correctly. I was helping another member troubleshoot his ACCII and we were pouring over the diagrams when we found it. I had always assumed as well that the defrost function bypassed EVERYTHING and would work no matter what. Bur from what we found in the manuals that wasn't true.... I think it was located in the center console behind the ash tray somewhere.... I'll see if I can dig up the thread...
__________________
2003 Volvo V70 5 Speed
1997 E290 Turbo Diesel Wagon -traded for above, an amazingly comfortable car to drive, great drivetrain, but the rust, oh my god the rust
1992 BMW 525i -traded in
1990 Silver 300TE -Sold Loved the wagon, hated the M103
1985 Grey 380SE Diesel Conversion, 2.47 rear end, ABS -Sold, really should have kept this one
1979 Silver 300D "The Silver Slug" -Sold
Reply With Quote
  #4  
Old 10-05-2015, 03:20 PM
dude99's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Vancouver, BC
Posts: 1,317
Ahh here it is
need help!! no heat!! brrrrrrrrr.... - Mercedes-Benz Forum

lots of good info in there as well
__________________
2003 Volvo V70 5 Speed
1997 E290 Turbo Diesel Wagon -traded for above, an amazingly comfortable car to drive, great drivetrain, but the rust, oh my god the rust
1992 BMW 525i -traded in
1990 Silver 300TE -Sold Loved the wagon, hated the M103
1985 Grey 380SE Diesel Conversion, 2.47 rear end, ABS -Sold, really should have kept this one
1979 Silver 300D "The Silver Slug" -Sold
Reply With Quote
  #5  
Old 10-05-2015, 03:21 PM
dude99's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Vancouver, BC
Posts: 1,317
give the entire thing a read through
__________________
2003 Volvo V70 5 Speed
1997 E290 Turbo Diesel Wagon -traded for above, an amazingly comfortable car to drive, great drivetrain, but the rust, oh my god the rust
1992 BMW 525i -traded in
1990 Silver 300TE -Sold Loved the wagon, hated the M103
1985 Grey 380SE Diesel Conversion, 2.47 rear end, ABS -Sold, really should have kept this one
1979 Silver 300D "The Silver Slug" -Sold
Reply With Quote
  #6  
Old 10-05-2015, 04:05 PM
Zacharias's Avatar
Not so amused
 
Join Date: Apr 2010
Location: West Quebec
Posts: 4,021
Quote:
Originally Posted by cooljjay View Post
Yeah I have no idea what he is talking about.....The blower motor will always work, the default settings for the servo system is defrost, if the system won't even work on defrost....there has to be a bad fuse...
I agree, but then again until this afternoon I would have said there was no vacuum related to the blower motor function, either.

There is indeed a vacuum/electrical switch that connects to the servo -- via the green vacuum line. There are actually two identical switches, the other is for the AC and I think is the yellow line.

The wrench is using Mitchell and he says it begins by requiring a full vacuum functional check before moving on to the electrical side. Not surprised if the switch isn't working as I am pretty sure I delivered the car to him with the servo unplugged.

I am heading there after work to see what is up.
__________________


Mac
2002 e320 4matic estate│1985 300d│1980 300td
Previous: 1979 & 1982 & 1983 300sd │ 1982 240d

“Let's take a drive into the middle of nowhere with a packet of Marlboro lights and talk about our lives.” ― Joseph Heller, Catch-22
Reply With Quote
  #7  
Old 10-05-2015, 04:09 PM
Zacharias's Avatar
Not so amused
 
Join Date: Apr 2010
Location: West Quebec
Posts: 4,021
Quote:
Originally Posted by dude99 View Post
Ahh here it is
need help!! no heat!! brrrrrrrrr.... - Mercedes-Benz Forum

lots of good info in there as well
Excellent thread, thanks!

Actually Google picked it up when I was searching earlier... but I tend to pass on the threads with odd names. I wish list moderators would "fix" thread names to make them more relevant for later searches. Roy Hunter used to do it sometimes here.

Thanks to all for your input.
__________________


Mac
2002 e320 4matic estate│1985 300d│1980 300td
Previous: 1979 & 1982 & 1983 300sd │ 1982 240d

“Let's take a drive into the middle of nowhere with a packet of Marlboro lights and talk about our lives.” ― Joseph Heller, Catch-22
Reply With Quote
  #8  
Old 10-05-2015, 05:48 PM
dude99's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Location: Vancouver, BC
Posts: 1,317
No problem, let us know how it goes, good luck!
__________________
2003 Volvo V70 5 Speed
1997 E290 Turbo Diesel Wagon -traded for above, an amazingly comfortable car to drive, great drivetrain, but the rust, oh my god the rust
1992 BMW 525i -traded in
1990 Silver 300TE -Sold Loved the wagon, hated the M103
1985 Grey 380SE Diesel Conversion, 2.47 rear end, ABS -Sold, really should have kept this one
1979 Silver 300D "The Silver Slug" -Sold
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 03:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page