Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-18-2003, 07:12 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 55
Transmission problem

I have a 1982 300TD (215,000 miles) and I changed the transmission fluid (w/filter change) last week. I am trying Mobil 1 synthetic for the first time. Before I was just using non-synthetic. Now I am having some slippage between 2nd and third. This only occurs when the engine and transmission are not warmed up after about 10 miles it works normally. I checked the level and it is fine. The transmission shifted fine before the oil and filter change. Thanks. Eric

Reply With Quote
  #2  
Old 10-18-2003, 07:59 PM
Member since 2000
 
Join Date: Jul 2003
Location: Flemington, NJ
Posts: 1,143
Your transmission must not have been serviced regularly prior to this. Try turning the vacuum modulator on your transmission 1 turn clockwise.. keep turning clockwise until you have a healthy 2-3 shift. You could also disable the cold shift valve that softens the transmssion until the engine is warm.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-18-2003, 09:29 PM
mplafleur's Avatar
User Friendly
 
Join Date: Sep 2001
Location: Lathrup Village, Michigan
Posts: 2,939
I'm thinking it could be the fluid change. I've been told that a 2-3 flare only at cold is a seal leaking that expands when warmed up. My 190D did the same thing. If older vehicles being switched to syn oil can cause leaks, I guess it can happen in a trans; the molecular structure of the syn oil being smaller and more consistent.
__________________
Michael LaFleur

'05 E320 CDI - 86,000 miles
'86 300SDL - 360,000 miles
'85 300SD - 150,000 miles (sold)
'89 190D - 120,000 miles (sold)
'85 300SD - 317,000 miles (sold)
'98 ML320 - 270,000 miles (sold)
'75 300D - 170,000 miles (sold)
'83 Harley Davidson FLTC (Broken again) :-(
'61 Plymouth Valiant - 60k mikes
2004 Papillon (Oliver)
2005 Tzitzu (Griffon)
2009 Welsh Corgi (Buba)

Reply With Quote
  #4  
Old 10-19-2003, 07:28 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 55
I wondered if it was the synthetic. Should I change it back? Also will it hurt the transmission? Thanks
Reply With Quote
  #5  
Old 10-19-2003, 04:04 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Swindon UK
Posts: 34
Can anyone tell me where the modulator valve is on my '95 300D(24Valve) UK Spec Non Turbo

__________________
Brian

1995 E300 Diesel 124T - 210k
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 03:39 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page