Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Diesel Discussion

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-04-2004, 12:42 AM
wolf_walker's Avatar
Zen And The Art Of Diesel
 
Join Date: Dec 2003
Location: Oklahoma City
Posts: 2,050
Red face I hate these amps.

I really do.

Some of you have followed my cruise amp adventures, you should see the pile of them I have. I've had one or two that worked tolerably long term. Still using my retrofitte aftermarket unit personaly. Anyway..

I stumbled across yet another 300sd at work, hidden in the weeds(don't ask), 85 model. Naturaly I went for the cruise amp, saw it was unusualy clean. It's dated 10 of 98, no MB marks, just VDO, not a rebuild. The part number does not match anything else I've seen or can find reference to either, but it's very much like an 86 SDL amp internaly, just newer and cleaner. Naturaly, it does not work either. The amp is from 98, the inspection sticker on the car ran out in 2000(it's wrecked). The stinking amp that probibly cost someone a small fortune is dead after barely two years use. This has just left me shakeing my head. I might pull the servo later just to test it's amp draw, maybe someone stuck a new amp on an ailing servo and killed it. It still bugs me.
Just thought I'd share.

__________________
One more Radar Lover gone...
1982 VW Caddy diesel 406K 1.9L AAZ
1994 E320 195K
Reply With Quote
  #2  
Old 06-04-2004, 12:53 AM
lietuviai's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: SW WA
Posts: 5,741
Wolf, I think you had a good idea to just s-can the VDO CC stuff in an ealier thread and go with something aftermarket that will probably be more reliable in the long run. It'll probably be less expensive anyway.
I still admire your perseverance to keep trying to keep it all OEM at any rate. I've given up after trying to work on one amp.
__________________
DJ


84 300D Turbodiesel 190K with 4 speed manual sold in 03/2012
Reply With Quote
  #3  
Old 06-04-2004, 01:49 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Location: Central NY USA
Posts: 32
Wolf-walker,
thanks for this post. I was just about to hit the archives. I've got a 78 300SD with an inoperative cruise control. It worked for a split second once, but shows absolutely no sign of working again. I've used aftermarket cruise control in my VW Quantum TD with good luck. I guess I'll pick up another one for my MB.
What are you using for your vehicle speed signal on the aftermarket cruise? The same one that feeds the OEM system?
Joe
Reply With Quote
  #4  
Old 06-04-2004, 09:33 AM
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Location: Santa Barbara, CA
Posts: 471
I think Wolf is using a pickup and magnets attached to the driveshaft. You shouldn't have any trouble using the stock VSS though, I did it that way (it was pin 11 to my cruise amp, but I think your older car has a 10-pin connector. Check a wiring diagram to find the right one).
__________________
'81 300TD Wagon 355k (Miss Diesel)
'83 300SD 180k
'84 500SEL 190k (Parting it out)
Reply With Quote
  #5  
Old 06-04-2004, 11:16 AM
jobah's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Chicago native-W.MI transplant
Posts: 278
I had my amp rebuilt by Becker Electronics in either South or North Carolina back in 1995. They used to advertise in Hemmings. I had a rebuild actuator put in in 1999 or 2000 (I cannot remember, and my repair booklet with the exact date is not in my office). In 1995 the car had less than 200kmi, in 1999 the car had less than 275kmi.

Years later (the car now has 387kmi), both the amp and the actuator still work. I suggest that you get a good rebuild and it will last years. BTW, I tend to use mine at least a couple of times per week.
__________________
Jovan

'84 (11/83) 190D 2.2 5-Speed; Silver/Blue; Motor No. 00354, 402k mi (340+kmi mine)

'89 Porsche 911 Turbo Coupe; Black/Black; 45kmi
'05 BMW 530i 6-Speed; 215kmi
'10 Range Rover; 30kmi
Reply With Quote
  #6  
Old 06-04-2004, 07:25 PM
wolf_walker's Avatar
Zen And The Art Of Diesel
 
Join Date: Dec 2003
Location: Oklahoma City
Posts: 2,050
My trouble is I probibly put 50K miles of actualy USE on a cruise control an average year. Something is just wrong when I have a dozen or more and not a single damn one has been functional.

I think I might take this newest amp and replace all it's IC's and transistors. There cheap enough, and the actual board is a pretty new revesion. No codeing plug though, thought that was a little odd. Who knows..

And I STILL have to do a writeup on how to use the stock control stalk with an aftermarket unit. Maybe this weekend..
__________________
One more Radar Lover gone...
1982 VW Caddy diesel 406K 1.9L AAZ
1994 E320 195K
Reply With Quote
  #7  
Old 06-04-2004, 08:12 PM
Fuzzball's Avatar
Registered Agitator
 
Join Date: Jan 2004
Location: Central Texas
Posts: 716
But would you sell one at a good price

I'd love to have a spare amp around the garage, but don't want to spend a fortune...

What would you sell one of the non-working ones that isn't fried for??

PM me if you would consider it.
__________________
1998 W202 C230 - The money pit of late.
1984 W126 300SD (356,800 miles) Gone to the wrenchapart
1984 W123 300D Gone to the wrenchapart
1972 W108 280SE 3.5 (sold but not forgotten)
1986 Buick Grand National 3.8l Turbo (86k miles)
1966 Glassic Model 'A' Replica http://www.glassicannex.org

http://banners.wunderground.com/weat...Round_Rock.gif
Reply With Quote
  #8  
Old 06-05-2004, 01:36 AM
wolf_walker's Avatar
Zen And The Art Of Diesel
 
Join Date: Dec 2003
Location: Oklahoma City
Posts: 2,050
Re: But would you sell one at a good price

Quote:
Originally posted by Fuzzball
I'd love to have a spare amp around the garage, but don't want to spend a fortune...

What would you sell one of the non-working ones that isn't fried for??

PM me if you would consider it.
I usually give about $5 for a "might work, might not". Do you have a year preference?

__________________
One more Radar Lover gone...
1982 VW Caddy diesel 406K 1.9L AAZ
1994 E320 195K
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 06:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page