Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
 
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    


Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > ML, GL, G-Wagen, R-Class, Unimog, Sprinter

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-13-2011, 08:34 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 512
2005 ML 350: ABS, BAS, ETS/ESP Warning Lights - Control Unit Faulty?

2005 ML 350 (163.157), with 112K miles, presents with ABS, BAS and ETS/ESP illuminated warning lights in IC.

SDS quick test reveals a fault code for the left front wheel speed sensor. With the vehicle in Park, the data stream for that wheel shows a rapidly fluctuating vehicle speed of between 7-12 MPH, occasionally but briefly falling to 0 MPH. The data stream for the other wheel speed sensors show a vehicle speed of 0 MPH.

The ABS, BAS and ETS/ESP warning lights remain illuminated with the original left front wheel speed sensor disconnected; lights also remain illuminated following the installation of a new M-B wheel speed sensor.

The MY 2005 163 integrated the ABS and ETS control units into one unit on the front of the ABS pump. A quick look at the wiring diagram reveals the left front wheel speed sensor feeding directly to the control unit, which would suggest a faulty control unit. The control unit's wiring harness plug connector is intact and free of corrosion. The left front wheel speed sensor wire is intact and defect free.

And, on a possibly related note... the vehicle was involved in a frontal impact accident approx. 4 weeks ago; the front bumper clip was damaged but the ABS/ETS control unit itself was not impacted. The warning lights appeared shortly after the accident.

Just a coincidental failure of this control unit?

Or a control unit fault precipitated by the shock of impact? (The ABS pump/control unit assembly is mounted on the most forward lateral aspect of the left front frame rail, to the left of the radiator.)

Thanks.

Last edited by jgl1; 03-13-2011 at 08:57 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-14-2011, 09:15 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
What code was read from that computerl like C1 ???.

Also is the wheel bearing OK on that side?
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #3  
Old 03-14-2011, 01:06 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 1999
Location: Albuquerque, NM USA
Posts: 1,941
Battery been dead or disconnected lately?
__________________
Kent Christensen
Albuquerque
'07 GL320CDI, '06 SLK350
Reply With Quote
Old 03-14-2011, 01:06 PM
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 05:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page