Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-12-2004, 07:52 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 57
88 300E Vac Leak? Maybe? - Economy gauge going crazy

The econ gauge is just a vac gauge right?

Lately the car has been idleing really rough and now it hesitates for a second after you press the gas.


Also the economy gauge reads halfway at idle - but goes to zero on the highway.

The AC vac pods went out along time ago - could these be leaking to much vacuum?

Reply With Quote
  #2  
Old 08-12-2004, 09:03 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2001
Location: Evansville, Indiana
Posts: 8,150
The vac line for the AC and the guage has a "y" connection just behind the brake booster, so check that.

However, I believe you have a large vac leak at idle, most likely the idle control valve hoses.

Pull off the air filter housing complete (three 10 mm nuts, on on the side next to the fender, one front, on rear on the engine side). The idle valve is about half the size of a coke can, two wire connector and two large rubber hoses, one to the fuel distributor and the other to the intake (that end also holds the cold start valve). LIkely they are rock hard and loose on the valve. Replace them -- the one to the fuel distributor is easy, the other is a huge PITA (took both my brother and me on that one, one to guide, one to push).

Replace all the rubber connectors on the vac lines, too -- they are all shot as well. This will fix the vac leak, repair the idle, and cure the throttle lag, since all are a result of the lean mixture from vac leaks.

Did all this on the TE right after I bought it.

Peter
__________________
1972 220D ?? miles
1988 300E 200,012
1987 300D Turbo killed 9/25/07, 275,000 miles
1985 Volvo 740 GLE Turobodiesel 218,000
1972 280 SE 4.5 165, 000 - It runs!
Reply With Quote
  #3  
Old 08-12-2004, 10:07 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 57
Doh - And I took mine off 3 months ago to clean it - the valve that is


I bet that's what it is


Thanks man.

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 12:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page