Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-07-2000, 02:54 AM
mil
Guest
 
Posts: n/a
I have 86 420SEL(130k mi)that start to have rough idle when hot.When the engine is cold(first start in the morning) runs ok.After engine warms up to operating temp. engine start to shake badly at idle,especially after depressing accel.pedal few times or after driving;ok at higher rpm(over 1000),drives ok.
I would appreciate any suggestion,
Mil .

[This message has been edited by mil (edited 11-16-2000).]
Reply With Quote
  #2  
Old 11-09-2000, 02:12 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 1999
Location: Bretten, Germany
Posts: 8
I own a 86 420SL Type 107 in Germany and see the same problems like you.
The idle is smooth when the engine is started and cold or below its normal working temperature.
When the engine reaches the normal working temperature (85 degrees C) it starts to run rough. After stopping the car or driving very slow (3-5mph) the rough idle is very uncomfortable.
I fixed an intake leakage at the air distribution tubing and checked the ignition, distributor cap, rotor, cables, plugs without success until now. The mixture is checked and in specs. All old plugs were clean and renewed. The exhaust of the car shows black carbonizing from running rich.
I am also looking forward to get some hints from the net to solve this problem.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-09-2000, 10:57 PM
mil
Guest
 
Posts: n/a
Hi,Michael
Yes,it seems you have the same problem with your car.I checked the ignition,distributor cap,ign. wires,spark plugs,idle speed control unit and idle speed air valve,with no luck.I also replaced the timing chain,camshaft sprockets and slide rails,but not related to this problem,it was two years ago.One thing that I suspect is "Lambda control",I don't know if your car is equiped or not with O2 sensor,I will try to replace it and see if will corect the problem.I will keep you posted if I find something.
Good luck,
MIL
Reply With Quote
  #4  
Old 11-10-2000, 02:17 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 1999
Location: Bretten, Germany
Posts: 8
Hi Mil,
my car has now 100,000km on it.
The o2-sensor was renewed this year and I use an improved emission control electronic together with the standard Bosch KE3 Jetronic to get a better emission rank in Germany, which saves me tax.
I think that the closed mixture control loop makes the rough idle more poor, because when I disconnect the EHA connector the idle gets smooth.
The rough idle got really poor in my car after I cleaned some carbonizing out of the throttle valve which makes the throttle sticking in the idle position.
In my guess there will be some cylinders running lean for any reason and some others try to compensate this by running rich. The average of all cylinders, which is measured and controlled by the o2-sensor, is o.k. (Lambda = 1).

Mil, did you check your fuel system pressure?

Best regards,
Michael
Reply With Quote
  #5  
Old 11-16-2000, 03:47 AM
mil
Guest
 
Posts: n/a
quote:
Originally posted by mil:
I have 86 420SEL(130k mi)that start to have rough idle when hot.When the engine is cold(first start in the morning) runs ok.After engine warms up to operating temp. engine start to shake badly at idle,especially after depressing accel.pedal few times or after driving;ok at higher rpm(over 1000),drives ok.
I would appreciate any suggestion,
Mil .

[This message has been edited by mil (edited 11-16-2000).]



Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1986 190E 2.3 8 Valve Slight Rough Idle mctwin2kman Tech Help 5 02-01-2005 09:36 AM
Possible HUGE issue: MB dealers issuing potential problem spark plugs, rough idle ericgr SL Forum 1 09-24-2004 08:33 PM
240D "nailing" & rough idle TedG Tech Help 0 07-28-2004 01:44 PM
rough idle on 420sel SCOTTFISH Tech Help 2 05-03-2004 03:51 PM
M103 hard start, rough idle, hesitation SOLVED tryan Tech Help 9 02-12-2003 06:00 PM



All times are GMT -4. The time now is 12:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page