Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 11-26-2000, 05:39 PM
Registered User
Join Date: Oct 2000
Location: Jacksonvill, FL, USA
Posts: 125
This is a 1981 240D. The vaccuum pump is producing about 17.5 #'s/in. The doors lock and unlock, the car shuts off, if it has been run for a while. But, it I am just pulling the car into the garage it will take a while to shut off and often, not always, I do not have power brakes when I start out.... and at other times too, but not consistently.

Is this vaccuum pump, brake servo or something else?

How can I diagnosis the problem?

Thanks again and any help would be greatly appreciated.
Reply With Quote
Old 11-26-2000, 06:52 PM
Posts: n/a
My '79 300SD had the same problems. I had a vacuum hose broken in half going to the first door lock (drivers) it cracked from opening and closing the door so often right where the hoses go into the door. It was the last thing I checked. The PO had reversed the vacuum check valve that stores up the residual vacuum for the door locks so the system could not leak and affect the other components. the check valve finally failed and I had an open system and all vacuum systems were non-functioning. Have you ruled out the booster itself? <BLOCKQUOTE><font size="1" face="Verdana, Arial">quote:</font><HR>Originally posted by TXBill:
Tref my 79 240D started out doing the same as yours, brake pedal hard as a rock during short manuevers, slow to turn off etc. Now it won't shut off at all on it's own ever and the brakes are hard most all of the time.
Tomorrow I'm going to get a vaccuum tester because I THINK there is a leak in the passenger side front door lock. I also think there is a leak in the brake vaccuum line from the vaccuum pump because I hear a faint hissing noise from the front of the car while it's running. So, I can't offer any advice at the moment, but rest assured you are not alone with your vaccuum difficulties.


82 300 SD
79 300 SD
79 240 D

Reply With Quote
Old 11-27-2000, 04:36 PM
Registered User
Join Date: Oct 2000
Location: Jacksonvill, FL, USA
Posts: 125
I appreciate the feedback, but does anyone have any help on diagnostics?
Reply With Quote
Old 11-27-2000, 09:16 PM
Registered User
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
I have not replaced many brake boosters for this. I would suspect a slow leak in one of the vacuum lock elements. You have to test them under very low vacuum and they have to hold.

Remember you have 6 lock elements in that car 4 doors, one fuel lock (I think), and one trunk lock.

Donnie Drummonds
Reply With Quote
Old 11-27-2000, 10:12 PM
Registered User
Join Date: Jun 1999
Location: Los Angeles, Calif, USA
Posts: 521
If you block off all hoses (including the brake booster) and you vacuum pump is still producing 17.5 in, it is low. If my memory is correct, my 300SD gave a reading of at least 22 inches.

After you use the brake few times pulling into the garage, you use up the vaccuum. The pump is not able to supply enough vaccuum for the brake (due to slow idle plus a defective pump or vaccuum leak) and for the engine shut off. A work around for the shutoff problem is to let the engine fast idle for seconds (to build up vaccuum) before shut off. Now you have to test the pump and the hoses to see where is the problem. My bet is on the vaccuum pump. I think your pump is the diaphragm type. The diaphragm can break or the valves go bad.

Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
vaccuum lines under left rear trunk covering?? 83-240D Tech Help 3 10-14-2004 09:35 PM
vaccuum, weird problem? mailmanmike Diesel Discussion 8 09-27-2003 10:03 AM
Vaccuum Flaps--Where do I check them? W201 190E bdlefferts Tech Help 1 11-14-2002 09:26 PM
Vaccuum diagram jeff karg Tech Help 1 04-15-2002 10:52 AM
83 SD vaccuum problem mbz owner Tech Help 5 07-16-1999 05:19 AM

All times are GMT -4. The time now is 11:18 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page