Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-28-2004, 11:35 PM
Provo Spain?
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 656
Tensioner noise on startup?

I have a very loud rattle when I first start my car up. But if goes away after a couple of seconds. Very quick, loud and then it's gone. I was wondering if this may be the tensioner?

The airpump bearing grinds for a good minute and then goes away so I know it's not that. This noise is different. I also know it is not the tensioner shock because I replaced that last year.

How can I test to see if it is the tensioner? The noise does not last long enough for me to pinpoint the location. Would a tensioner going out make constant noise? Or could it rattle hard just on start up?

If it is the tensioner, what are the steps to replacing it? Thanks.

1994 c280, 85k miles

__________________
1994 C 280 117.5k, White (Good as new)
1997 Toyota Camry 149k Miles (Not so pretty anymore)

1990 190e 2.6 95k (Sold-Should not have)
1981 240d Stick ??? Miles...sold
Reply With Quote
  #2  
Old 11-29-2004, 12:01 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: Phoenix
Posts: 3,726
Sounds like it could be a bad tensioner. Does it do it on warm start-up or just cold?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-29-2004, 12:32 AM
benzfan's Avatar
Registered User
 
Join Date: May 2001
Location: Toronto
Posts: 277
I have has this exact problem on my c280 for 4 years now. I know it's nothing internal, as it bears none of the valve noise hallmarks and I have had my camchain/tensioner replaced with no effect. It happens cold only as the revs climb initially after the engine catching. It goes away almost immediately, but is embarrassing in a crowded parking lot. I'm guesing tensioner assembly myself, having had experience with the awful noise a bad one on my old 190e could create right off idle. If you rectify this one, please let me know how. I might try the replacement myself at Christmas if I get my holidays approved.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-29-2004, 12:57 AM
pberku's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: Montreal, Canada
Posts: 737
I had the same noise and finally pinpointed it to the belt tensioner. An easy way to identify the culprit is as follows: While the engine is running, using a broom stick, VERY CAREFULLY, push the broom stick hard against the side of the belt tensioner. If the noise stops, you identified the problem. Repeat this process with the Belt Tensioner shock absorber.

Phil
__________________
'95 E300 Diesel, 264,000 Miles. [Sold it]
Reply With Quote
  #5  
Old 11-29-2004, 01:42 AM
Provo Spain?
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 656
Quote:
Originally Posted by benzfan
I have has this exact problem on my c280 for 4 years now. I know it's nothing internal, as it bears none of the valve noise hallmarks and I have had my camchain/tensioner replaced with no effect. It happens cold only as the revs climb initially after the engine catching. It goes away almost immediately, but is embarrassing in a crowded parking lot. I'm guesing tensioner assembly myself, having had experience with the awful noise a bad one on my old 190e could create right off idle. If you rectify this one, please let me know how. I might try the replacement myself at Christmas if I get my holidays approved.

This is the exact same as me. It revs high after catching then rattles hard and the noise drops away.

Cold start especially.


I did the test before to indentify the tensioner shock, I will try tomorrow with the tensioner. But like I said, it goes away so fast I don't have time. I guess I could have my wife start it while I lean on it.

And you're right, it is embarassing.....

If it is the tensioner, how long could I go before it does? I would replace asap, but should I drive something else until I get the part?

Has anybody replaced the tensioner here?

Thanks.
__________________
1994 C 280 117.5k, White (Good as new)
1997 Toyota Camry 149k Miles (Not so pretty anymore)

1990 190e 2.6 95k (Sold-Should not have)
1981 240d Stick ??? Miles...sold

Last edited by Jason Beal; 11-29-2004 at 01:48 AM.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-29-2004, 07:34 PM
Provo Spain?
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 656
TTT

Has somebody replaced the tensioner? Can you tell me the steps to take? Thanks.

__________________
1994 C 280 117.5k, White (Good as new)
1997 Toyota Camry 149k Miles (Not so pretty anymore)

1990 190e 2.6 95k (Sold-Should not have)
1981 240d Stick ??? Miles...sold
Reply With Quote
  #7  
Old 11-30-2004, 09:57 AM
yal's Avatar
yal yal is offline
Benz-smart
 
Join Date: Oct 1999
Location: New York, Long Island
Posts: 2,706
I have the same issue for about a year and its recently getting worse with the cold weather and the belt is starting to chirp faintly. I can see the shock moving a lot I think its the culprit.

Its a little tight in there I think the first step would be to remove/loosen the belt. I'm sure there is a post about this in the archives if you do a search.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-30-2004, 12:35 PM
yal's Avatar
yal yal is offline
Benz-smart
 
Join Date: Oct 1999
Location: New York, Long Island
Posts: 2,706
Serpentine Belt

1993 300se belt tensioner adjustment

1992 400E Serpentine Belt Tensioner Installation Procedure?
Reply With Quote
  #9  
Old 11-30-2004, 12:41 PM
yal's Avatar
yal yal is offline
Benz-smart
 
Join Date: Oct 1999
Location: New York, Long Island
Posts: 2,706
Those are the threads I can find but...

Question: Does the belt tensioner automatically adjust itself over the life of the belt or do you have to go in there every x amount of miles to adjust it manually?
Reply With Quote
  #10  
Old 11-30-2004, 12:45 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Location: Southeastern PA
Posts: 3,030
The symptoms sound like a bad timing chain tensioner rather than a bad drive belt tensioner.
__________________
Fred Hoelzle
Reply With Quote
  #11  
Old 11-30-2004, 02:17 PM
Provo Spain?
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 656
Wow thanks. These are awesome. Just what I needed. I searched but only under my car model, maybe that is why I didn't turn much. This is what I needed. Thanks.
__________________
1994 C 280 117.5k, White (Good as new)
1997 Toyota Camry 149k Miles (Not so pretty anymore)

1990 190e 2.6 95k (Sold-Should not have)
1981 240d Stick ??? Miles...sold
Reply With Quote
  #12  
Old 11-30-2004, 02:57 PM
yal's Avatar
yal yal is offline
Benz-smart
 
Join Date: Oct 1999
Location: New York, Long Island
Posts: 2,706
Quote:
Originally Posted by Jason Beal
Wow thanks. These are awesome. Just what I needed. I searched but only under my car model, maybe that is why I didn't turn much. This is what I needed. Thanks.

Yeah never do that. Always search for the item you are talking about and then sort through the results for something close to your model

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 09:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page