Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-30-2005, 12:48 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Washington, DC
Posts: 512
Solved Stumbling Idle on 1994 E320 M104

Wanted to thank the members of this forum and let you all know I overcame my too cautious, don't risk making it worse, mentality and, I'm pretty darn sure, fixed the stumbling idle on our 1994 E320 wagon's M104.

The problem started last Fall (just after an oil/oil filter change) and ranged from barely noticeable to really annoying. The engine never stalled, but it was sometimes uncomfortable to have it in gear while idling the engine. Basically, the engine speed would bounce up and down just enough to, on occasion, make the car fee like it was about to lurch out from the brakes.

Our trusty indy recently did a very complete 105k/15k mile engine service, and, frankly, could have gotten my blessing to throw parts at the problem. The techs and I left it (thank you, guys) that until it got worse and more diagnosable, we would leave it alone.

So I started scratching my head trying to figure out what the problem was. I'm almost embarrassed to say how much time I've spent researching on this site. (Keep in mind that this engine, under Starmark warranty, had extensive “catch up” work done to it about three years ago. In addition to the wiring harness, head, water pump, radiator, throttle actuator, (and a bunch of other major parts I can't recall) just about every electrical component was replaced). Except for this recent idle problem, the engine has performed flawlessly.

I read here that these types of problems are often vacuum related and tricky to properly diagnose. This weekend, while pulling the oil filter wrench off the newly installed filter, I noticed I knocked a fairly large black hose down in that area around pretty good. I put my hand on the tube and it wiggled ever so slightly. I thought no that can't be it but what the heck. I used my longest flat head screwdriver and tightened the screw (about an eight of one turn) of the clamp that holds that black tube in place against whatever that big part of the engine is down there.

Well I'll be damned. This engine has never idled better. Talk about silky smooth and solid. The problem cleared up immediately and has not come back for almost one week.

Hope this helps someone else.

__________________
Michael

1988 300 SL (5 Speed)
1994 E320 Wagon
1997 C230
Reply With Quote
  #2  
Old 06-30-2005, 01:09 PM
pchansen's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Vancouver, WA, USA
Posts: 48
Congratulations and a job well done!
__________________
Paul Hansen

1997 S500 (100,000mi)
Reply With Quote
  #3  
Old 07-28-2005, 05:10 AM
92009
 
Join Date: Jul 2004
Location: Carlsbad, California
Posts: 34
Thanks for the info

Hi there Michael...I was just wondering where exactly is the hose that you're referring to. I have a very similar problem. Can you post a picture? I would really appreciate it. Thanks.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-28-2005, 05:00 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Washington, DC
Posts: 512
I got at it with the hood in the fully raised position with a very long, thin screw driver. You know where the oil filter is? Look for the black hose lower than the oil filter area between the filter and the engine at the very back of the engine. If I remember correctly, the tube was connected to the engine itself. Black hose with a silvery clamp holding it tight to the engine. The hose was snug but, when I put my hand on it, it wiggled just a tad. One quarter turn on the already snug clamp screw tightend it up properly.

I'm curious to know what it's called and what it does. I could be crazy, but I swear this solved the problem. It's been a month or two now and the idle remains silky smooth.

Good luck and best regards,
__________________
Michael

1988 300 SL (5 Speed)
1994 E320 Wagon
1997 C230
Reply With Quote
  #5  
Old 07-28-2005, 07:13 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Location: France
Posts: 487
Good job and well done,

A picture will be very informative.
__________________
Keep us posted especially if your problem is solved
Present cars:
My car: E-class 420CDI, 2008, W211, V8,[/B] 50 000km

Wife's one: C-class 220CDI Sport Coupé, Euro, 2002, W203. 245000km

Son's one: GLK class 220CDI, 2009, W204

Sold E class 260E, W124, 1988 beloved car sold after 489 000 kilometres of reliable services (engine M103, clutch and 5 speed manual gear box all original).
E-class, W210 320CDI, 2000[/B], 225 000km, Sold
Reply With Quote
  #6  
Old 07-29-2005, 03:48 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Washington, DC
Posts: 512
I'm way too lazy for digital photography, but here's a M104 picture from the Internet. Under where the arrow is. Who knows what that hose connects to?
Attached Thumbnails
Solved Stumbling Idle on 1994 E320 M104-m104.jpg  
__________________
Michael

1988 300 SL (5 Speed)
1994 E320 Wagon
1997 C230
Reply With Quote
  #7  
Old 07-30-2005, 03:43 AM
92009
 
Join Date: Jul 2004
Location: Carlsbad, California
Posts: 34
Thanks

Thank you so much for your reply, I'll look into that in the morning, I will give you an update. Thanks again.
Reply With Quote
  #8  
Old 08-01-2005, 12:07 PM
mike65's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: Ireland
Posts: 166
I dont have a E320 but its sounds like the idle air valve vacuum which goes to under the throttle body.

Mike.

__________________
http://img4.photobucket.com/albums/0...nd_sig_pic.jpg

1990 Euro 190e 2.0l Petrol Now Sold Maybe a w116 280se next
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
E320 Rough Idle / Egr Problem earossi Tech Help 13 09-22-2003 10:14 AM
1994 E320 Coupe questions cornrow Featured Cars 2 10-30-2002 11:13 AM
1994 E320 Coupe Questions cornrow Tech Help 1 10-26-2002 08:27 PM
95 E320 Stumbling Idle duc4208 Tech Help 12 09-13-2002 02:27 PM
FS: Prime 1994 E320 Coupe Starmark (Below Blue Book) -fad Mercedes-Benz Used Parts For Sale & Wanted 1 05-24-2001 06:36 PM



All times are GMT -4. The time now is 08:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page