Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-11-2005, 09:54 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,140
97 C230 running rough and using gas

This is a former Starmark car with 102k that has had a lot of work due to me whining about every last thing at the dealer. Past 4 tanks or so, various stations, all 93 octane, motor buzzes and vibrates, and my mileage is notably down.

Winter fuel?

I use techron every 5k, the car has had the entire plug/wire/resistor setup replaced 15-20k ago, oil is clean, motor mounts just passed indie inspection.
__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
  #2  
Old 11-12-2005, 01:15 AM
forp's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Sebastopol, CA
Posts: 324
I am not familiar with your car but I think that until you get the codes pulled by your indie or the dealer the good folks on this forum won't be able to help much.
Good Luck, Dan
__________________
2012 E350 Bluetech
Reply With Quote
  #3  
Old 11-12-2005, 10:29 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,140
Yeah, I don't think there are any codes though. Codes were pulled 3k ago for general diags and nothing was found.

Could something in the emissions system cause this, like MAF, EGR, etc? It's subsystem that, to my knowledge, has never had any repairs.
__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
  #4  
Old 11-12-2005, 04:33 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: east coast
Posts: 1,255
your using too much Techron, that much detergent will mess up your fuel pump quicker.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-12-2005, 04:41 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,140
Really??!

I use the small bottle, 12oz I think, nefore each oil change. Too much still? What does it do to the pump? How often shoudl I use it?

Would that make the car run rough and eat gas though?
__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
  #6  
Old 11-12-2005, 05:12 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: east coast
Posts: 1,255
I'll go back and read the whole Mercedes tech article and report back later. But it does state "...corrosive additives that clean injectors.." as a "troublesome debris". And the effect of additives (Techron) "What is it doing to the rest of the system?" could also be an issue.

You shouldn't need Techron, just purchase proper octane gas from a quality manufacturer, and a station that is busy selling lots of gas.

Change fuel filter as the Service Manual states.

Also when motor on your car vibrates what is your tach doing at that moment?
Reply With Quote
  #7  
Old 11-12-2005, 05:16 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,140
Ouch. Not good! I've probably used it 5 times or so since I bought the car at 60k, every 5k miles for the last 3 oil changes.

I've always been told Techron was the nectar of the gods. I knew a BMW tech who used it as regular maintenence.
__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
  #8  
Old 11-12-2005, 07:02 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Location: Seattle
Posts: 1,905
Could you describe the buzzing and vibrating? When does it occur exactly? Where does the noise seem to come from?

Mike
__________________
1998 C230 330,000 miles (currently dead of second failed EIS, yours will fail too, turning you into the dealer's personal human cash machine)
1988 F150 144,000 miles (leaks all the colors of the rainbow)
Previous stars: 1981 Brava 210,000 miles, 1978 128 150,000 miles, 1977 B200 Van 175,000 miles, 1972 Vega (great, if rusty, car), 1972 Celica, 1986.5 Supra
Reply With Quote
  #9  
Old 11-12-2005, 07:11 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Location: NC
Posts: 1,140
Hey Mike,

It's just a general roughness in the motor. It's not a driveline shimmy or a tire issue, I know that much. It's as if the motor is just transmitting enough vibration to feel it through the floorboard at times. I just drove it tonight and it was smooth, but last night it was rough. Seems like it isn't a gas quality issue, but I'm at a loss. I'm just used to the car being really smooth all the time.
__________________
former: 83 300D, 97 C230, 93 400E

current: 08 C300 Luxury , 92 500SL
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 03:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page