Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-18-2001, 09:11 PM
300EVIL's Avatar
Moderator Incarnate
 
Join Date: Apr 2000
Location: Lake Geneva, WI.
Posts: 1,676
my temp display in my 87 300E no longer works. when it was working it displayed temps like +120 degrees ferinhight on 75 degree days. in the colder months it worked correctly.
one day it just stopped working completely. there is a cable cut that runs along the left side of the engine compartment.( not sure if this was possibly cut by a tech working on the car before I realized the gauge was dead) which is the same diameter cable used on the temp sensor located under the front bumper. this cable has 4 conductors,
dose the temp sensor have four conductors? the colors are I believe: red, green, black, and a bare ground wire. I cannot find the other end to this cut cable so I can't hook it up and see what starts working. anyone have any suggestions?

also, I was looking threw the parts shop tonight. great prices! anyway, I need the outside power window seal strips.
the horizontal rubber things that look and work like windshield wipers. this is the best way I can explain it.
can someone give me the part no.? I cant seem to find it in the search.
your comments and questions would be greatly appreciated!!
thanks,
Adam
__________________
Current Stable:
01 ML55 AMG
92 500E (a few mods)
87 300E (lots of mods)
00 Chevy 3500HD Diesel Box Truck
68 18' Donzi Marine
06 GT i-Drive7 1.0 Mountain Bike (with GPS!)

PREVIOUSLY OWNED:83 300SD, 87 420SEL, 88 420SEL, 90 420SEL, 86 560SEL, 86 190E 2.3-16V AMG, 94 E320

Reply With Quote
  #2  
Old 02-18-2001, 09:45 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
You could send in a information request for the part numbers in PartsShop.

It sounds like this is the cable for the outside temp sensor. You should replace the sensor. It comes with a new cable. IF it was reading improperly, the sensor was on its way out.
__________________
Benzmac:
Donnie Drummonds
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
MERCEDES SPECIALIST 11 YRS
Reply With Quote
  #3  
Old 02-18-2001, 11:30 PM
Member
 
Join Date: Jan 2000
Location: Indpls.,IN. USA
Posts: 84
The temp. sensor cable is only a two wire cable with a heavy smooth black, round cover. The wire colors are Green and Brown. The replacement sensor comes with about six feet of the same cable, but you only need to use enough of the lead to get the splice up out of the weather.The length of the wire has no effect on the accuracy of the gauge. Now if your gauge has no display you have another problem. I'd first solder and shrink tube the cut leads back together and see if that has any effect. I'm doubting that it will, but it's not normal to disconnect any thing in your engine bay by cutting it. But then you already knew that.
Good luck!
Reply With Quote
  #4  
Old 02-18-2001, 11:39 PM
300EVIL's Avatar
Moderator Incarnate
 
Join Date: Apr 2000
Location: Lake Geneva, WI.
Posts: 1,676
thanks for everyones help.
but the problem with the cut cable is that i cannot find the other end! i have no idea what this wire leads to!
__________________
Current Stable:
01 ML55 AMG
92 500E (a few mods)
87 300E (lots of mods)
00 Chevy 3500HD Diesel Box Truck
68 18' Donzi Marine
06 GT i-Drive7 1.0 Mountain Bike (with GPS!)

PREVIOUSLY OWNED:83 300SD, 87 420SEL, 88 420SEL, 90 420SEL, 86 560SEL, 86 190E 2.3-16V AMG, 94 E320

Reply With Quote
  #5  
Old 02-19-2001, 02:45 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2000
Location: buckhorn, ontario, Canada
Posts: 101
Adam,
The outside temperature display cable at the instrument cluster does have 4 wires (green and brown for the sensor and 2 others for power). However, I'm quite sure that your cut orphan cable is something else.

Almost certainly your problem is a dead sensor - which can be easily replaced for less than $5. When the thermistor fails, causing the resistance value to fall outside the display range, you will get a blank display.

Earlier I posted the diagnostic and replacement procedures for the sensor, as well as the relevant part nos. I suggest you test your sensor cable with a resistor as described (and leave that orphan cable alone).

Let me know if you have difficulty finding the procedures or have any further questions.
Good Luck, Barrie
Reply With Quote
  #6  
Old 02-22-2001, 08:23 PM
MBenzNL's Avatar
MBenzNL
 
Join Date: Jan 2001
Location: the Netherlands
Posts: 1,417
The display has got 4 wires, the outer sensor has only 2 (Rocket's) green and brown...

When you start at the sensor's side, the cable can easily be tracked down. It is an additional cable and is routed separately; it is not stuck into a complete wire harness.

Solder a new/used sensor (with some cable length) to the current cable or install it completely into the gauge.

greetingz,
__________________
1990 300SL-24
1993 C250D
with a minor 600+k kilometer
www.MBenzNL.com
(the Netherlands)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
temp gauge question 88 300e olpos Tech Help 5 01-14-2004 12:25 AM
W202 C240 A/C failure due to faulty ext. temp. probe Richard_D Tech Help 7 09-04-2002 03:58 PM
outside temp display gone bad again arif Tech Help 2 08-31-2002 04:44 PM
C280 A/C Temp. Question 767Flyer Tech Help 6 07-03-2002 06:58 PM
Intake Air Temp. Sensor Question rainmaker Performance Paddock 7 08-21-2001 10:38 PM



All times are GMT -4. The time now is 10:54 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page