Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-08-2006, 01:31 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Central PA
Posts: 49
90 300TE, 4Matic light, steering angle sensor

90 300TE 4matic 159,000mi The 4matic light came on yesterday. It was reset by the shop the first week in Jan. They reported a steering angle sensor fault. After the light was reset it worked for about a month with great traction in the snow. I was told the steering angle sensor is no longer available for that car. Two items that may be important. Four new tires were installed yesterday, but I drove 30 miles after that before the light came on. I had collapsed the steering column all the way about five miles before the light came on. If this is related could it be a poor connection or a broken wire?

Will the light stay on even if the fault is intermittent?
Can I reset the light myself or do I need an MB specific scanner?
If so, what is the cost of a scanner and are there any aftermarket scanners?
Is the streering angle sensor hard to replace?
Should I bother trying to get one from a junkyard?
Any other sources for the sensor?

Thanks for the help. Barn
Reply With Quote
  #2  
Old 02-08-2006, 02:18 PM
michael cole's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Location: waterloo ontario
Posts: 730
you can reset the 4matic computer by removing battery power for 30 secs.try this first.you do not need a scanner to read off 4 matic fault codes stored in the cpu.when you start the car the 4 matic "brain"will flash out the code on the dashlight.just count the pulses.ive got a 90 4matic wagon never(touch wood)had a problem with the steering angle sensor but it maybe repairable.best of luck
Reply With Quote
  #3  
Old 02-13-2006, 08:14 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Central PA
Posts: 49
Michael,

Thanks for the help. I disconnected the battery for five minutes and reconnected. The 4matic light went out and the 4 wheel drive worked. I spent 3 hours on snow covered roads this weekend in the northeast. The car had good traction and handled well.

The 4matic light hasn't blinked any codes since the reset. I did notice prior to the light coming on last week, after the car started the light would blink once. Anyone know the significance of this?

Anyway, I appreciate the help. Hopefully it will continue to work through the winter.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-13-2006, 11:35 AM
michael cole's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Location: waterloo ontario
Posts: 730
1 blink of the light means that the system detected lower than normal hydraulic pressure.this can happen when the car sits overnight and may indicate a leakdown of pressure.usual suspect would be the accumulator at the 4matic valve assembly or possibly a leaking pressure line.keep an eye on the fluid level.next time the car is on a hoist check your lines.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page