Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-08-2006, 08:50 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Colleyville, TX
Posts: 232
98 S420 (W140) Whining

Hi,
My 98 s420 whines at cold start. It sounds like a vacuum cleaner and stops after about 45 seconds. Also I am unable to reset my trip odometer. The owners manual says to push button 1 twice when key not in ignition or push it once with key in position 1 or 2. Neither works. Any ideas ???? Thanks

smk_texas
98 s420 - 50 k
Reply With Quote
  #2  
Old 02-08-2006, 09:13 PM
KenP's Avatar
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: Southern New Hampshire
Posts: 418
The "vacuum cleaner" sound you hear sometimes at cold start up is the engine air pump. On your motor, the M119, its located on the passenger side of the engine just above the alternator. Its electrically driven by an internal motor.
__________________
KenP

1996 S500 W140 Coupe
Reply With Quote
  #3  
Old 02-08-2006, 09:21 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Ontario, Canada
Posts: 3,160
You're kidding right?
" COLD starts " in Texas?
Come & visit me, you'll see what cold starts are like........pussy!
__________________
2007 C 230 Sport.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-09-2006, 12:31 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Location: Milwaukee, WI
Posts: 126
Yup, it's the air pump. Mine was very noisy, so I took it out last weekend to see if anything could be done. I could not get the fan pulled apart because the 13mm nut on the shaft would not let loose. I believe a bearing is worn and would like to replace it, but gave up and put it back together. Magically, it's much quieter now. It's on my '98 c230.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-09-2006, 01:33 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2001
Location: Colleyville, TX
Posts: 232
Thanks Guys. I 'll take a look at it this weekend.

smk_texas
98 S420 50K
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page