Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-26-2006, 12:19 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: Seattle WA
Posts: 39
Crank Position Sensor Function?

Hello,
What is the function of the CPS? Is it used only during cranking, or during driving, or both, and is it the same as a Reference Sensor? Thanks.

__________________
1991 190E 2.3 SOLD
1972 911t 2.4 owned since 4/80 300,000+ miles SOLD
1999 C43
Merlin XLM, All Ti, 17.5lbs.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-26-2006, 01:06 AM
wbain5280's Avatar
Registered User
 
Join Date: May 2001
Location: Northern Va.
Posts: 3,386
It tells the engine computer where crank is in it's rotation. There is usually a gap, or an additional position, for cyl 1 TDC.

On older cars, such as my W126, it tells the EZK when to fire.
__________________
Regards

Warren

Currently 1965 220Sb, 2002 FORD Crown Vic Police Interceptor

Had 1965 220SEb, 1967 230S, 280SE 4.5, 300SE (W126), 420SEL

ENTER > = (HP RPN)

Not part of the in-crowd since 1952.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-24-2006, 09:23 PM
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 6
I believe it is the same as the reference sensor. I am also questioning the proper name for this sensor. The parts store has them labeled as reference but the benz mechanic also explained to me it has the same functions even though its commonly called a reference sensor 86 300 E
Reply With Quote
  #4  
Old 05-25-2006, 01:32 PM
GVB GVB is offline
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 178
The correct name is the reference sensor.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-02-2006, 09:50 PM
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Port St. Lucie
Posts: 19
Smile crankshaft position sensor

I have a 1991 sel 420. would a bad C.P.S. even allow the car to start when hot? I have no problems when cold but when hot, It will start for a couple seconds and then stall. when cooled down I can start no problem. I'm trying to find out if it is the CPS or something totally different.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-03-2006, 11:06 AM
yal's Avatar
yal yal is offline
Benz-smart
 
Join Date: Oct 1999
Location: New York, Long Island
Posts: 2,707
Quote:
Originally Posted by lintaro
I have a 1991 sel 420. would a bad C.P.S. even allow the car to start when hot? I have no problems when cold but when hot, It will start for a couple seconds and then stall. when cooled down I can start no problem. I'm trying to find out if it is the CPS or something totally different.
The CPS will cause problems hot or cold I would think.
Your problem sounds like a coolant temperature sensor problem or fuel pressure issue.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-03-2006, 01:06 PM
Mike Murrell's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2000
Posts: 2,580
Quote:
Originally Posted by lintaro
I have a 1991 sel 420. would a bad C.P.S. even allow the car to start when hot? I have no problems when cold but when hot, It will start for a couple seconds and then stall. when cooled down I can start no problem. I'm trying to find out if it is the CPS or something totally different.
The CPS can cause this hot-start/hard-no start problem, but a faulty fuel pump will do the same. I just went thru this with a 126 gas car. After 15-20 min or miles of driving, car would start bucking and shutdown. After an hr. or so of cooling off, it would restart and drive for 4-5 miles, then do the same again. 15 yr. old fuel pump had given up the ghost. Just another possibility.
__________________
Mike Murrell
1991 300-SEL - Model 126
M103 - SOHC
"Fräulein"
Reply With Quote
  #8  
Old 07-03-2006, 10:05 PM
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Port St. Lucie
Posts: 19
Talking C.p.s ?

I get up in the morning and I start my car no problems at all, I can drive for hours and have no problems but as soon as I turn it off and go in a store and come back the car hesitates to start. I crank it on it starts for 5 seconds then it shuts down, after about the third or fourth try the car stays on. Sometimes I get it started and take off 10 seconds later my car shuts down with lights all on the instrument panel. My car never idles different through out the day. Its so weired!?!. I was thinking that it may be a fuel check valve and fuel accumalator but replaced both check valves and the accumalator and nothing different. Also I can here the fuel pumps working when hot. Thanks for reading. I'm thinking it may be the cps?
Reply With Quote
  #9  
Old 07-03-2006, 11:53 PM
MB WRENCH.
 
Join Date: May 2005
Location: OREGON
Posts: 137
lintaro : what vehicle/engine do you have?
Reply With Quote
  #10  
Old 07-04-2006, 02:54 PM
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Port St. Lucie
Posts: 19
420

I have a 420 SEL. 1991 126

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 07:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page