Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-27-2001, 05:10 PM
Posts: n/a
i have two questions, if any one could give me some advise on what to look for and possible solution.

1. central locking sytem seems to be tempermental. sometimes it will lock everything at other times it won't.
what should i look for?

2. original door locks on car. The key works fine on the driver side, however will not turn completely on passenger to open and close. Any clues. thanks

Reply With Quote
Old 03-27-2001, 05:34 PM
sixto's Avatar
smoke gets in your eyes
Join Date: Jun 2000
Location: SF Bay Area
Posts: 18,745

What car do you have?

On the 78 450SEL I had until last week, the central locking would work for about half an hour after turning off the engine. The locks would remain locked after that, but the central locking and unlocking wouldn't work. I suspect there was a vacuum leak.

On my 91 300SE, I can lock and unlock the doors using the key on the driver side. I can only unlock the doors using the key on the passenger side, but I can lock the passenger door from the inside with the door open on the passenger side. Everyone tells me I shouldn't be able to do this.

Good luck,
91 300SE
Reply With Quote
Old 03-27-2001, 05:54 PM
Bruce Hasbrouck
Posts: n/a
door locks

most likely a vacume loss problem, also a check valve could be going bad. If you want to have fun trying to solve a puzzle, buy a vacume gage. about $20 at any auto parts store. locate your vacume lines under the hood and start testing to see if the lines are holding a vacume. the problem of loosing vacume after shut off, may be the storage tank for the vacume. The MB manual or CD has an entire section for trouble shooting on this subject. You should be able to isolate the problem, most of the parts are inexpensive. The DIY is time consuming.
Reply With Quote
Old 03-27-2001, 06:54 PM
MikeTangas's Avatar
Senior Member
Join Date: Apr 2000
Location: So. Cal
Posts: 4,430
I don't think the actual vacuum reservoir would be the problem. They are built out of some might tough plastic, mines nearly 29 years old, still looks brand new. The vacuum line going to the reservoir or the check valve may be bad. Could also be the early sign of a door control unit failure, a small tear in the diaphragm that sometimes seals itself.

My door locks were intermittent for a while until the right rear upper diaphragm finally failed completely.

Remember you have three units (if a 4 door) in the doors (driver's door has the master valve), a unit for the trunk lid and one for the fuel door. That is on top of any climate control lines or engine shut off lines your particular vehicle may have.

I have both a hand vacuum pump and a simple vacuum gauge. The hand vacuum pump will be indispensable in the diagnosis of your vacuum trouble. Pull a vacuum on each separate control unit, let it sit and see whether it leaks down or not over a given period of time. A bad leak will bleed off in a matter of seconds. Don't forget to pull a vacuum on the check valve too (that was my final vacuum loss point, only intermittent as the valve would sometime check sometimes not).
Mike Tangas
'73 280SEL 4.5 (9/72)- RIP
Only 8,173 units built from 5/71 thru 11/72

'02 CLK320 Cabriolet - wifey's mid-life crisis

2012 VW Jetta Sportwagon least its a diesel

Non illegitemae carborundum.
Reply With Quote
Old 03-27-2001, 06:54 PM
David C Klasse's Avatar
CheFrac is Back!
Join Date: Jan 2001
Location: Mission Hills in the City of San Diego
Posts: 2,352
What model car?
2006 E350 w/ 155k miles (Daily Driver)

1993 300E 3.2L Sedan w/ close to about 300k miles
2003 E500 Brilliant Silver (Had 217k miles when totalled!)
1989 300E with 289,000 miles (had for <1 yr while in HI)
03 CLK 500 cabrio (Mom's)
2006 C230k (Dad's)
1999 S420 (Mom's/Dad's)
2000 C230k Sport sedans
2001 CLK320 Cabrio (Mom's)
1995 C280 My First Mercedes-Benz... (155k miles. EXCEPTIONAL AUTOMOBILE. Was Very hard to let go of!)
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
190E wiring query - central locking greenpc Tech Help 4 12-11-2014 02:05 AM
1992 500 SEL central locking problem BernardSmith Tech Help 5 11-29-2004 03:57 PM
Central locking problem on '87 W126-help? JustinMorrison Tech Help 16 05-26-2004 06:34 AM
560SL central locking bhatt SL Forum 2 01-05-2004 08:50 PM
Central Vacuum Locking System - W140 sail42 Tech Help 1 01-16-2002 10:12 AM

All times are GMT -4. The time now is 09:58 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page