Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-11-2006, 08:02 AM
Registered User
 
Join Date: May 2001
Posts: 145
Power steering fails when A/C is engaged

In low speed situations, when I'm backing out of a parking space the power steering will become very heavy and fail altogther if the A/C is engaged. What's going on here? Any ideas? Thanks in advance.

__________________
1987 300E
1967 Jaguar E-type Series I, 2+2
Reply With Quote
  #2  
Old 08-11-2006, 08:09 AM
pcmaher's Avatar
Big Black V12
 
Join Date: Apr 2003
Location: Chicago, IL
Posts: 430
Is the belt for the AC and power steering shared? If so, maybe it's slipping quietly?
__________________
1995 S600, 1 of 618 (sold)

"Speed is just a question of money...how fast you wanna go?"

LONG LIVE THE W140!
Visit my Web Page at www.v12uberalles.com
Reply With Quote
  #3  
Old 08-11-2006, 08:24 AM
Registered User
 
Join Date: May 2001
Posts: 145
Quote:
Originally Posted by pcmaher View Post
Is the belt for the AC and power steering shared? If so, maybe it's slipping quietly?
Sorry, it's a 1987 300E so yes, there is a serpentine belt. How tight should this be? Is there a reliable test?
__________________
1987 300E
1967 Jaguar E-type Series I, 2+2
Reply With Quote
  #4  
Old 08-11-2006, 10:53 AM
RAYMOND485
 
Join Date: May 2005
Location: CALIF
Posts: 508
Belt

1984 300d Turbo 140k
Replace Belt Diy 10 Min Work
Reply With Quote
  #5  
Old 08-11-2006, 04:49 PM
Registered User
 
Join Date: May 2001
Posts: 145
Quote:
Originally Posted by RAYMOND485 View Post
1984 300d Turbo 140k
Replace Belt Diy 10 Min Work
I'm afraid you're right, I checked the belt this morning and it's quite loose. I checked for a tutorial on this site but it doesn't seem to have one for the 300E.

Can anyone give me a quick how-to on replacing the serpentine belt on a 1987 300E? Actually, maybe I should make a whole new thread title for this. Hmmm...
__________________
1987 300E
1967 Jaguar E-type Series I, 2+2
Reply With Quote
  #6  
Old 08-11-2006, 05:09 PM
Mike Murrell's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2000
Posts: 2,574
Click on URL below, then select -> 13 - belts. 2 service tasks listed.

Ignore the "300SEL" that you may see in URL. This car uses same motor/drive belt/etc as yours and the task you seek is not contained in the braingears 124 section. Duplicate info. Guy who setup braingears was likely trying to save server HD space.

http://mb.braingears.com/126_DISC1/program/engine_300SEL.htm
__________________
Mike Murrell
1991 300-SEL - Model 126
M103 - SOHC
"Fräulein"
Reply With Quote
  #7  
Old 08-11-2006, 05:14 PM
Registered User
 
Join Date: May 2001
Posts: 145
Quote:
Originally Posted by Mike Murrell View Post
Click on URL below, then select -> 13 - belts. 2 service tasks listed.

Ignore the "300SEL" that you may see in URL. This car uses same motor/drive belt/etc as yours and the task you seek is not contained in the braingears 124 section. Duplicate info. Guy who setup braingears was likely trying to save server HD space.

http://mb.braingears.com/126_DISC1/program/engine_300SEL.htm
This is all I get...

Not Found

The requested URL /126_DISC1/program/Engine\103\13-342.pdf was not found on this server.
__________________
1987 300E
1967 Jaguar E-type Series I, 2+2
Reply With Quote
  #8  
Old 08-11-2006, 05:17 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 726
You could have a defective belt tensioner. Do a search for lots of info on this - common problem with this vehicle.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-11-2006, 05:24 PM
Mike Murrell's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2000
Posts: 2,574
Quote:
Originally Posted by Thom Pintello View Post
This is all I get...

Not Found

The requested URL /126_DISC1/program/Engine\103\13-342.pdf was not found on this server.
it works for me - can't say why it doesn't for you - sorry.

try -> http://mb.braingears.com
__________________
Mike Murrell
1991 300-SEL - Model 126
M103 - SOHC
"Fräulein"
Reply With Quote
  #10  
Old 08-11-2006, 05:35 PM
engatwork's Avatar
busy
 
Join Date: May 2000
Location: Soperton, Ga. USA
Posts: 12,785
My experience is that the belt tensioner is pretty used after around 100k miles.
__________________
Jim
Reply With Quote
  #11  
Old 08-12-2006, 08:42 AM
dpetryk's Avatar
Electrons can do anything
 
Join Date: Sep 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 1,072
Definately the belt tensioner.

__________________
I got too many cars!! Insurance eats me alive. Dave

78 Corvette Stingray - 3k
82 242 Turbo Volvo - Manual - 270k
86 300e 5 speed manual - 210k
87 420sel - 240k
89 560sl - 78k
91 420sel - 205k
91 560sel - 85k
94 GMC Suburban - 90k
97 Harley Davidson Heritage Softail - 25k
00 GMC Silverado 1 ton 30k
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 05:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page