Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-10-2001, 10:58 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 20
Hello folks here I am again.
My 86 300sdl

2 weeks ago, the hard line from the injector pump broke at the pump (#1 line). I took it to my mechanic and was replaced. 1 week later the #3 hard line broke, at the pump, had it replaced. Afet noticing diesel fuel leaking on top of the pump, we replaced all the O'rings in the pump.

Now the car runs horrible. At idle, it shakes, alot, and doesn't stop until you reach 2,000 rpm's then everything seems fine. Back again to idle it's real shakey and continues until you reach 2000rpm's. Funny, but it ran fine even when the IP was leaking.

Took it back to my mechanic, who disassembled and checked all the O'rings to see if something had fallen in during O'ring replacement. Nope, not that. Then he checked fuel delivery from the injector pump, and #4 was not delivering any fuel.

In all your opinions, hopefully someone will have the miracle answer. Does it sound like I need a new IP?

As always your feedback and help is grealty appreciated.

Reply With Quote
  #2  
Old 04-11-2001, 11:20 AM
goldenbear's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Location: NorCal
Posts: 442
Where to start?

I experienced symptoms similar to yours about 4 months ago. Unfortunately, the rough idling for me was due to a faulty #6 fuel injector and a leaking head gasket near the #1 cylinder. Both replaced. Additionally, I had quite a bit of surging at idle. The vehicle would consistently surge between 500-800 rpms. This lead to the diagnosis of the faulty IP.

Questions:
1. Does the rough idle calm down as the engine temp rises?
2. Is the car "hammering" consistently?
__________________
Chris

'04 ML500 - 53k, Inspiration Edition, Desert Silver
'11 Audi A4 Avant - Brilliant Black
'87 300SDL sold
'99 C280 Sport sold
'85 190E 2.3 sold
Reply With Quote
  #3  
Old 04-11-2001, 11:51 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 20
Hi Chris,

Thanks. No surging at idle. When the car warme up, the idle is still bad. The whole car will shake ubtil yo reach 2000+rpm's. What do you mean by"hammering"? The car is fairly noisey until it warms up, but after that it seems ok.

I was thinking about a pressure problem. Blows #1hard line, then #3 hard line, then develops leaks on the IP, so O rings replaced. Pressure from IP seems not constant.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-11-2001, 11:56 AM
goldenbear's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Location: NorCal
Posts: 442
Hmmm. Have you had the injectors checked? By hammering I meant clacking that is much louder than normal. Hammering is a sign of a faulty injector. Does the vehicle smoke at startup? If so, what color is the smoke?
__________________
Chris

'04 ML500 - 53k, Inspiration Edition, Desert Silver
'11 Audi A4 Avant - Brilliant Black
'87 300SDL sold
'99 C280 Sport sold
'85 190E 2.3 sold
Reply With Quote
  #5  
Old 04-11-2001, 12:01 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2000
Posts: 20
Have not had injectors checked, great idea. It does seem to "hammer" at startup, but goes away. Don't really notice any smoke at startup, maybe a little, and I'd call it black-ish.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-15-2001, 07:46 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2000
Location: Fairfax County, Virginia
Posts: 856
goldenbear,

I recently replaced the delivery valve o rings on my 91 350SDL.

I swear there is increased clatter - it also seems to smoke more (whitish/blue) and rougher idle. It runs absolutely superbly at speed and after a moment or two - still noisier at idle, I think.

Any ideas?

George
Reply With Quote
  #7  
Old 08-15-2001, 08:12 PM
goldenbear's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Location: NorCal
Posts: 442
Hi George,

I've been away from the boards for awhile. Are you familiar with the problems that plague the OM603.97 engine in your vehicle?
__________________
Chris

'04 ML500 - 53k, Inspiration Edition, Desert Silver
'11 Audi A4 Avant - Brilliant Black
'87 300SDL sold
'99 C280 Sport sold
'85 190E 2.3 sold
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Which 300SDL to get? MineMapper Diesel Discussion 37 03-22-2004 10:36 AM
300SDL Questions & Advice Needed Dervman Diesel Discussion 8 02-03-2004 11:32 PM
Thermostat rating for 300SDL romansek Diesel Discussion 4 01-20-2004 11:05 PM
300SDL Accelerator P.E.Haiges Diesel Discussion 24 05-14-2003 06:58 PM
FS: 87 300SDL Astral Silver/Blue 243k Recs Lance Allison Mercedes Used Parts For Sale & Wanted 13 12-06-2001 04:32 PM



All times are GMT -4. The time now is 08:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page