Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-20-2007, 10:28 AM
Moderator
 
Join Date: Jul 2001
Location: Old Lyme, Connecticut
Posts: 3,596
1988 300E Strong Surging and Electrical System Fluctuations

My 300E, a manual transmission model, has begun to experience engine surging as the temperatures have dropped here recently, and, along with the engine (and speed) surging there is a brightness fluctuation of the head lights and dash lights. I suspect the voltage regulator has given up the ghost, but don't understand how that would cause the engine to surge. Anyone else ever have this same experience? Any fixes? Thanks, Jim

__________________
Own:
1986 Euro 190E 2.3-16 (291,000 miles),
1998 E300D TurboDiesel, 231,000 miles -purchased with 45,000,
1988 300E 5-speed 252,000 miles,
1983 240D 4-speed, purchased w/136,000, now with 222,000 miles.
2009 ML320CDI Bluetec, 89,000 miles

Owned:
1971 220D (250,000 miles plus, sold to father-in-law),
1975 240D (245,000 miles - died of body rot),
1991 350SD (176,560 miles, weakest Benz I have owned),
1999 C230 Sport (45,400 miles),
1982 240D (321,000 miles, put to sleep)
Reply With Quote
  #2  
Old 01-23-2007, 01:32 AM
Moderator
 
Join Date: Jul 2001
Location: Old Lyme, Connecticut
Posts: 3,596
Just to finish out this topic for anyone else having similar symptoms, it was the voltage regulator. At idle it was turning out 19 Volts DC and less than half a Volt AC, and at speed it was likely tripping the OVP relay, which shuts off the fuel pump, among other items. So the varioius protected items would shut off and wait for the engine rpm to drop low enough to bring the voltage below the threshold for the OVP interceding to protect various items. Which showed up as surging and bucking. Battery may have been damaged too, so I rinsed the area with a copious dousing with water and baking soda.

All is back to normal. The new voltage regulator is a Bosch item made in Spain, I believe, while the old one was a wierd brand I never heard of before, god knows where it was made. It looked fine, more than half the brush length still there.
Jim

__________________
Own:
1986 Euro 190E 2.3-16 (291,000 miles),
1998 E300D TurboDiesel, 231,000 miles -purchased with 45,000,
1988 300E 5-speed 252,000 miles,
1983 240D 4-speed, purchased w/136,000, now with 222,000 miles.
2009 ML320CDI Bluetec, 89,000 miles

Owned:
1971 220D (250,000 miles plus, sold to father-in-law),
1975 240D (245,000 miles - died of body rot),
1991 350SD (176,560 miles, weakest Benz I have owned),
1999 C230 Sport (45,400 miles),
1982 240D (321,000 miles, put to sleep)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 06:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page