Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-27-2007, 06:22 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 9
e320 / Code 4 / So what now?

Hi everyone,

My check engine light came on once again. With the key in the on position (car off) I held down the button under the hood for 3-4 seconds. The light then flashed 4 times. I did it again to see if there were any other codes and it flashed 4 times once again. I then cleared the codes by holding the button down for more than 6 seconds.

Code 4 states: Air injection inoperative. So what now? What are the components that may be at fault here?

I should point out that the car runs fine and I recently replaced the air filter.

Thanks,
Michael
95 e320 Wagon / 100K

__________________
Michael
Boston, MA
'95 e320 Wagon 98K
'92 300TE 4M 114K (wife's)
Reply With Quote
  #2  
Old 05-27-2007, 06:28 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,804
It's that Bean Town air screwin' up your injection..

First check is to see if the Air Pump runs when you first start a Cold car..

Does it??
Reply With Quote
  #3  
Old 05-27-2007, 06:40 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 9
Could be the Bean Town air for sure! LOL

How do I know if the air pump is running?

Thanks Arthur!
__________________
Michael
Boston, MA
'95 e320 Wagon 98K
'92 300TE 4M 114K (wife's)
Reply With Quote
  #4  
Old 05-27-2007, 06:59 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,804
You have to start the car with the hood open..it is the belt driven pump over by the air-filter ... you can hear it run.. It only runs when the engine is cold at start-up and it only run for a min or so.
It is emmissions device that pumps air into the exhaust just til the cat heats up. Usually when that code comes up, my firsts check [ after I know it is actually coming ON ] is to pull that plastic cover in front of the engine..you will then see a white plastic vac line crossing over to a couple of valves ..that line always cracks and breaks and when it does , the Air Pump valve does not work so that code comes up as #4
I would also look at all those lines in that area seeing thatyou just worked in that space. May just have a vac line off.

Check those out and see if you find anything..
Reply With Quote
  #5  
Old 05-27-2007, 09:32 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 9
Thanks Arthur! I'll check it out tomorrow and will post back to let everyone know my findings.

Michael
__________________
Michael
Boston, MA
'95 e320 Wagon 98K
'92 300TE 4M 114K (wife's)
Reply With Quote
  #6  
Old 09-30-2008, 10:00 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by mcvespa View Post
Hi everyone,

My check engine light came on once again. With the key in the on position (car off) I held down the button under the hood for 3-4 seconds. The light then flashed 4 times. I did it again to see if there were any other codes and it flashed 4 times once again. I then cleared the codes by holding the button down for more than 6 seconds.

Code 4 states: Air injection inoperative. So what now? What are the components that may be at fault here?

I should point out that the car runs fine and I recently replaced the air filter.

Thanks,
Michael
95 e320 Wagon / 100K
you know what Ihave the same problem I have 95 e320 same code air injection mine doesnt have power going to the pump . I can not find the location of the air relay even I check the diagram something wrong the power goes pin 15 of the ECM such a headache Michell and all data their the same good luck to us hehehehe let me know if you find something...
Reply With Quote
  #7  
Old 09-30-2008, 11:55 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,804
Check fuse 7

__________________
A Dalton
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 05:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page