Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-02-2007, 05:58 PM
zcc's Avatar
zcc zcc is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Kuwait
Posts: 610
Question Shifting Problem from 2nd to 3rd on 600SEL

My car is 600SEL 1992. Recently I'm having a problem the occurs always (cold/warm) when shifting from the 2nd gear to the 3rd gear. It's like slipping (or maybe you call it a flare) it's like when I'm driving and it's the time that the car must shift to the 3rd gear it will act like if it was on the Neutral position for one second then it will shift. I noticed that if I decreased acceleration it will shift better. It's shifting normal from the 3rd gear to the 4th gear.

The vacuum system is working properly and adjusted properly as well.

Could that be because of bad 2nd gear clutch plates?
__________________
Master Computer Engineer, A+, Network+, MCP/MCSA/MCSE 4/2k/2k3 - Messaging, MCTS, MCITP, MCT, Brainbench, ICDL and starting Ph.D

380SE 1984 <------- Totaled by flipping accident
300SE 1988 <------- Sold
Volvo S70 2000 <---- 4 family
Opel Omega 2002 <-- 4 family
560SEC 1989 <------ Sold
560SEL 1990 <------ Sold
560SEL 1991 <------ 4 my mother
560SEL 1989 <------ Sold
600SEL 1992 <------ Current


http://search.ebay.com/_W0QQsassZkhazenzcc
Reply With Quote
  #2  
Old 07-03-2007, 07:58 AM
zcc's Avatar
zcc zcc is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Kuwait
Posts: 610
Up...
__________________
Master Computer Engineer, A+, Network+, MCP/MCSA/MCSE 4/2k/2k3 - Messaging, MCTS, MCITP, MCT, Brainbench, ICDL and starting Ph.D

380SE 1984 <------- Totaled by flipping accident
300SE 1988 <------- Sold
Volvo S70 2000 <---- 4 family
Opel Omega 2002 <-- 4 family
560SEC 1989 <------ Sold
560SEL 1990 <------ Sold
560SEL 1991 <------ 4 my mother
560SEL 1989 <------ Sold
600SEL 1992 <------ Current


http://search.ebay.com/_W0QQsassZkhazenzcc
Reply With Quote
  #3  
Old 07-03-2007, 09:10 AM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Try increasing the modulator pressure by a turn OR 2 clockwise on the modulator. Do you use synthetic trans fluid? IF not then try changing to synthetic.
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #4  
Old 07-03-2007, 11:14 AM
zcc's Avatar
zcc zcc is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Kuwait
Posts: 610
Thank you M.B.Doc. I did increase the modulator pressure clockwise one then two turns same thing. I have the regular Titan AT fluid. Ok I'll follow your recommendation and use synthetic AT fluid. I have a question here:
Assume there is no synthetic AT fluid in this world, do you think changing the 2nd gear clutch plates will solve the problem? Thanks a lot
__________________
Master Computer Engineer, A+, Network+, MCP/MCSA/MCSE 4/2k/2k3 - Messaging, MCTS, MCITP, MCT, Brainbench, ICDL and starting Ph.D

380SE 1984 <------- Totaled by flipping accident
300SE 1988 <------- Sold
Volvo S70 2000 <---- 4 family
Opel Omega 2002 <-- 4 family
560SEC 1989 <------ Sold
560SEL 1990 <------ Sold
560SEL 1991 <------ 4 my mother
560SEL 1989 <------ Sold
600SEL 1992 <------ Current


http://search.ebay.com/_W0QQsassZkhazenzcc
Reply With Quote
  #5  
Old 07-03-2007, 11:33 AM
david s poole
 
Join Date: Mar 2005
Location: dallas
Posts: 1,822
third will be your problem which is the front drum.this can be done with trans down but without having to totally diss trans.just take out front pump.while you are in there replace reverse clutches and front pump o ring.
__________________
David S Poole
European Performance
Dallas, TX
4696880422

"Fortune favors the prepared mind"
1987 Mercedes Benz 420SEL
1988 Mercedes Benz 300TE (With new evaporator)
2000 Mercedes Benz C280
http://www.w108.org/gallery/albums/A...1159.thumb.jpg
Reply With Quote
  #6  
Old 07-04-2007, 05:16 AM
zcc's Avatar
zcc zcc is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Kuwait
Posts: 610
Ok, after what you said I decided to install a new (used) transmission from a low milage 600SEL (used in Japan). Then I'll use synthetic AT fluid as M.B.Doc recommended with a new filter.
__________________
Master Computer Engineer, A+, Network+, MCP/MCSA/MCSE 4/2k/2k3 - Messaging, MCTS, MCITP, MCT, Brainbench, ICDL and starting Ph.D

380SE 1984 <------- Totaled by flipping accident
300SE 1988 <------- Sold
Volvo S70 2000 <---- 4 family
Opel Omega 2002 <-- 4 family
560SEC 1989 <------ Sold
560SEL 1990 <------ Sold
560SEL 1991 <------ 4 my mother
560SEL 1989 <------ Sold
600SEL 1992 <------ Current


http://search.ebay.com/_W0QQsassZkhazenzcc
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 09:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page