Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-01-2007, 11:58 AM
lfransen's Avatar
Registered User
 
Join Date: May 2007
Posts: 8
2001 E430 Sport Cluster Programming

Hi everyone,
So last month I took my car in to get emissions tested in Illinois and the car failed because the CE light was out. Turns out it wasn't the bulb as I replaced it and it didn't fix it. The dealer said that the problem was the programming for the cluster. They reprogrammed it and it came back and worked fine. Problem is, now my screens for the trip odometer are different than they were all along. I took the car back and they chaecked it again and they insist that it is the correct program, but can't explain why it is different. They 'said' they were going to ask the factory, but the likelyhood of hearing back is most likely slim to none.

So the difference is this. The screen that showed the remaining fuel and estimated remaining miles is gone. All I have are the trip odometers. I really miss the estimated remaining distance. I use it all the time once the low fuel light comes on the gas gauge.

Personally I think there is some confusion around my cluster. When I ordered the replacement bulb for the CE light the one that came in was the wrong wattage and color, but correct voltage. I took it back to the parts people and they rechecked and the system shows they were right. I know it is incorrect because stamped onto the plastic of the cluster shows the wattage that matches the bulb that was in there.

Is it possible that out of the factory I have the wrong cluster, or something of the nature? How can I check or verify what I have versus what I should have? Any Ideas?

Thanks,
Len

Reply With Quote
  #2  
Old 09-01-2007, 01:07 PM
crhenkel's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2001
Location: Decatur, Illinois, USA
Posts: 616
Might try to get a factory build sheet from Germany to see if it gives more info on the cluster. I think Jim B. knows how to get the build sheets. do a search for it here in the forum. Good luck. At least it is working now so you can drive it until you figure out the solution...
__________________
Christopher Henkel
1990 190E 2.6 - Arctic white SOLD
1986 190E-16v - Blauswartze
1993 300CE - SOLD
2003 W208 CLK 320 Cabriolet - Magma Red
Reply With Quote
  #3  
Old 09-01-2007, 02:53 PM
ILUVMILS's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 2,846
Ask any MB dealer tech what their least favorite version coding/programming job is, and they'll tell you instrument clusters, with Central Gateways/EIS's coming in a close second. For MB to supply a single ICM that will work on any particular chassis, i.e. W210, 220, etc., worldwide, they have to factor in a lot of possible coding configurations.

As far as the trip computer is concerned, your dealer is probably right. MB told us a while back that there were going to be some changes to the functionality, but didn't provide any details.

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 02:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page