Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-22-2007, 09:19 AM
MB, love..hate..love..
 
Join Date: Apr 2003
Location: NB Canada
Posts: 1,173
Quick ICV question '86 560SL 117 engine

If I unplug the ICV electrical connector, engine idling, and no change in the idle speed occurs, whether the engine is cold or warmed up, does this confirm that the ICV is bad and should be replaced (or cleaned)?

Engine idle was previously doing quite a bit of 'hunting' (speed up & down) at cold idle. I found 1 vacuum line disconnected, 1 large rip in the rubber gasket under the air intake (repaired with silicone sealant for now).

__________________
1986 560SL
2002 Toyota Camry
1993 Lexus
Reply With Quote
  #2  
Old 10-22-2007, 05:14 PM
zcc's Avatar
zcc zcc is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Kuwait
Posts: 610
Tell us first what is the RPM while the car is idling.
__________________
Master Computer Engineer, A+, Network+, MCP/MCSA/MCSE 4/2k/2k3 - Messaging, MCTS, MCITP, MCT, Brainbench, ICDL and starting Ph.D

380SE 1984 <------- Totaled by flipping accident
300SE 1988 <------- Sold
Volvo S70 2000 <---- 4 family
Opel Omega 2002 <-- 4 family
560SEC 1989 <------ Sold
560SEL 1990 <------ Sold
560SEL 1991 <------ 4 my mother
560SEL 1989 <------ Sold
600SEL 1992 <------ Current


http://search.ebay.com/_W0QQsassZkhazenzcc
Reply With Quote
  #3  
Old 10-23-2007, 10:24 AM
MB, love..hate..love..
 
Join Date: Apr 2003
Location: NB Canada
Posts: 1,173
Red face

Cold start, idles at 1,000, then drops after a minute or so to about 750. I pulled the connector while engine still relatively cold, and the idle surged up to 1,000 again. Plugged it back in and it drops to 750. Still minor hunting/surging. However, unplugging the ICV when the engine is warmed up seems to have no effect. Normal?
__________________
1986 560SL
2002 Toyota Camry
1993 Lexus

Last edited by donbryce; 10-25-2007 at 09:48 AM. Reason: OOPS, RPM numbers were wrong. Should be 10 X 100 and 75 X 100, not 1000
Reply With Quote
  #4  
Old 10-23-2007, 11:42 AM
david s poole
 
Join Date: Mar 2005
Location: dallas
Posts: 1,822
not normal,speed should go to 1500 or so.sounds like your icv is very dirty or jammed.
__________________
David S Poole
European Performance
Dallas, TX
4696880422

"Fortune favors the prepared mind"
1987 Mercedes Benz 420SEL
1988 Mercedes Benz 300TE (With new evaporator)
2000 Mercedes Benz C280
http://www.w108.org/gallery/albums/A...1159.thumb.jpg
Reply With Quote
  #5  
Old 10-23-2007, 04:51 PM
zcc's Avatar
zcc zcc is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Kuwait
Posts: 610
If that happened to my car I'd clean the ICV with a carburetor cleaner spray such as AC Delco.

__________________
Master Computer Engineer, A+, Network+, MCP/MCSA/MCSE 4/2k/2k3 - Messaging, MCTS, MCITP, MCT, Brainbench, ICDL and starting Ph.D

380SE 1984 <------- Totaled by flipping accident
300SE 1988 <------- Sold
Volvo S70 2000 <---- 4 family
Opel Omega 2002 <-- 4 family
560SEC 1989 <------ Sold
560SEL 1990 <------ Sold
560SEL 1991 <------ 4 my mother
560SEL 1989 <------ Sold
600SEL 1992 <------ Current


http://search.ebay.com/_W0QQsassZkhazenzcc
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 09:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page