Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-23-2001, 03:21 PM
wnchell
Guest
 
Posts: n/a
I have a 83 500 SEC(euro) in park it idles between 1400 and 1900 rpm's. According to Chilton's it is the temperature switch or the idle speed control relay. I got a control relay but I can not find where it goes.
Thank you
Brendan Winchell
Reply With Quote
  #2  
Old 07-23-2001, 09:10 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
The control unit should be located behind the engine between the firewall and the windsheild.

Usually if the controller is faulty, the idle speed actuator isn't far behind.
__________________
Benzmac:
Donnie Drummonds
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
MERCEDES SPECIALIST 11 YRS
Reply With Quote
  #3  
Old 07-24-2001, 03:04 PM
RunningTooHot's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2000
Location: Here
Posts: 822
Iím not sure if this is applicable to this year of car, as I donít know exactly when the electronic idle speed control first came into use.

There is (prior to the electronic type system) a temperature sensitive valve that regulates the amount of air going to the engine. It is located towards the front of the engine, on top, with bypass air hoses going to it. These tend to get weak or stick after many years of service.

RTH
Reply With Quote
  #4  
Old 07-24-2001, 05:51 PM
wnchell
Guest
 
Posts: n/a
Beleive it or not I have both systems on this car. I replaced the temperature valve and the problem persists. I bought a control unit (thank you for the location) and apparently I was sold the wrong one, with the new one on it continues to start itself. I bought it from a german car parts recycling center. They take wrecked mercedes and salvage the good parts and sell them for a more reasonable price. The only problem are all sales are final and it as I said seems not to work right.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
82 300D Idle Problems? openback Diesel Discussion 1 01-21-2005 01:48 PM
380SE hard to start & idle problems psychoman Tech Help 2 08-24-2003 10:17 PM
Continuing idle problems and I'm starting to have MG flashbacks! Ron Brooks Tech Help 5 11-22-2002 05:02 AM
1994 C-220 Idle Problem and Wiring Problems Bill Driver Tech Help 1 11-11-2002 11:06 AM
Idle problems with 560 SL James L. Lloyd Tech Help 2 07-31-1999 08:19 PM



All times are GMT -4. The time now is 06:58 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page