Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-10-2008, 06:09 PM
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 54
1991 300e stalling after 10 minutes

1991 300e stalling after 10 minutes
have a 1991 300 E 2.6 after idleing for about 10 minutes the ca starts coughing and spitting and stalls out.Cannot restart until it cools down. I have replaced the coil,OVP Relay,Plugs,Cap and Rotor ,coil , Reference sensor,checked fuel pressure OK,O2 sensor and the car still does it.Seems like it quits getting spark,because when you do try to restart it backfires a bit.Any suggestions as to what this could be?I'm mechanically savy,but this one has me baffeled. Thanks for any help.

Mike

Reply With Quote
  #2  
Old 05-10-2008, 10:13 PM
EricSilver's Avatar
Registered User
 
Join Date: Mar 2000
Location: Fairfax, VA
Posts: 1,273
Several years ago, I had the exact same problem on a 260E, with the same engine. The culprit:

"Crankshaft Position Sender Unit" -- or Crank Sensor, in plain English.

It is a cable that runs from the back of the engine to the EZL(??) on the left fender. The insulation on the engine connection eroded away, exposing bare wires, which would short out when the engine got hot, but behave normally once it cooled.

About a $150 repair, parts + Labor.



Quote:
Originally Posted by Camhar25 View Post
1991 300e stalling after 10 minutes
have a 1991 300 E 2.6 after idleing for about 10 minutes the ca starts coughing and spitting and stalls out.Cannot restart until it cools down. I have replaced the coil,OVP Relay,Plugs,Cap and Rotor ,coil , Reference sensor,checked fuel pressure OK,O2 sensor and the car still does it.Seems like it quits getting spark,because when you do try to restart it backfires a bit.Any suggestions as to what this could be?I'm mechanically savy,but this one has me baffeled. Thanks for any help.

Mike
__________________
2008 E350 4matic / Black/Anthracite

------------------------------------
Gone but not Forgotten:
2001 E430 4matic, 206,xxx miles, Black/Charcoal
1995 E320, 252,xxx miles, Black/Grey
1989 260E, 223,00 miles, Black/Black
Reply With Quote
  #3  
Old 05-11-2008, 11:49 AM
slk230red's Avatar
WECO Installer
 
Join Date: Jul 2006
Location: Tampa, FL
Posts: 819
Quote:
Originally Posted by EricSilver View Post
Several years ago, I had the exact same problem on a 260E, with the same engine. The culprit:

"Crankshaft Position Sender Unit" -- or Crank Sensor, in plain English.

It is a cable that runs from the back of the engine to the EZL(??) on the left fender. The insulation on the engine connection eroded away, exposing bare wires, which would short out when the engine got hot, but behave normally once it cooled.

About a $150 repair, parts + Labor.
I agree!

__________________

1993 190E 2.3
2001 SLK230
1971 LS5 (454) Corvette Convertible
Reply With Quote
  #4  
Old 05-12-2008, 09:23 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 54
stalling

I have already replaced Crank position sensor. Still stalls
Reply With Quote
  #5  
Old 05-17-2008, 08:09 AM
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 54
pump relay

Thanks for the info .I will give this a try even though I do have fuel pressure when the car won't start.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-17-2008, 10:20 AM
slk230red's Avatar
WECO Installer
 
Join Date: Jul 2006
Location: Tampa, FL
Posts: 819
Quote:
Originally Posted by Camhar25 View Post
Thanks for the info .I will give this a try even though I do have fuel pressure when the car won't start.
OK, but is the fuel pump/pumps running when trying to re-start the car?
__________________

1993 190E 2.3
2001 SLK230
1971 LS5 (454) Corvette Convertible
Reply With Quote
  #7  
Old 05-17-2008, 04:04 PM
Moderator
 
Join Date: Mar 2000
Location: Gainesville FL
Posts: 6,844
What is the fuel pressure and where did you place the gauge?

__________________
Steve Brotherton
Continental Imports
Gainesville FL
Bosch Master, ASE Master, L1
33 years MB technician
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 11:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page