Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-02-2008, 02:37 PM
BMG BMG is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Eastern PA
Posts: 87
Code Reader Problems

I have a 93 E320 Wagon and have never been able to pull codes off it.

The push button on the reader in the car is non functional. I noticed that all the wires under it have had a minor amount of insulation cut away as if the PO's were troubleshooting this at one time.

I cannot find any wiring diagrams of this unit and am looking for any suggestions on how to start.

I have already built a reader (A Dalton design) and cannot get that to function as well.
__________________
Brian G.

1994 E320 Wagon with many warts SOLD
1995 E320 Wagon with a beauty mark or two FOR SALE
Reply With Quote
  #2  
Old 08-02-2008, 02:44 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,777
Test #1`

Do you have 12 v at diagnostic connector socket #16 [ test from #16 to battery neg w/key ON

If NO, change fuse #9..................
__________________
A Dalton

Last edited by Arthur Dalton; 08-02-2008 at 03:07 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-02-2008, 03:54 PM
BMG BMG is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Eastern PA
Posts: 87
Test 1 Result

Voltage measured at Connector 16 w/ key on. I will need to recheck becuase the meter I used is a 0-50 span and it looked just under 10V. Once I dig out the better meter, I will report.

I retried the push button since I had not done so after putting dielectric grease on all the fuese after fixing my aux fans. Still no pulsing from the LED.
__________________
Brian G.

1994 E320 Wagon with many warts SOLD
1995 E320 Wagon with a beauty mark or two FOR SALE
Reply With Quote
  #4  
Old 08-02-2008, 04:02 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,777
Test the tool u built accoss the battery:

test 1- Red on + , yl on neg...led should light

test 2- Red on pos, blk on neg...led should light when the button is pressed.
__________________
A Dalton
Reply With Quote
  #5  
Old 08-02-2008, 04:38 PM
BMG BMG is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Eastern PA
Posts: 87
Hand reader ok - Red to battery, yellow to ground - LED lit
Red to battery, black to ground, button pressed - led lit

I did have a blown fuse in the hand reader. D
__________________
Brian G.

1994 E320 Wagon with many warts SOLD
1995 E320 Wagon with a beauty mark or two FOR SALE
Reply With Quote
  #6  
Old 08-02-2008, 05:05 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,777
Cool..
You would be surprized at how many do not know the tool is polarity sensitive when they make it..which is why I have +/- indications on the plan........

What do you have at pins 8 and 14??
__________________
A Dalton
Reply With Quote
  #7  
Old 08-02-2008, 06:25 PM
BMG BMG is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Eastern PA
Posts: 87
OK - the car's default reader is DOA - can't seem to get the LED to respond.

Got codes with the hand reader. Pulled and cleared - drove around, then pulled and cleared again. Here they are

First Run
Pin 6 - 2 and 8
Pin 8 - 4, 25,33,42,49
Pin 14 - 2,5,11 - 5 would NOT clear

Took car for ~30 min drive

Pin 6 - 8
Pin 8 - 4, 25, 28, 33, 42
Pin 14 - 5,11 5 still won't clear.

Ran pin 7 as well
Pin 7 - 1
pin 10 would not respond
__________________
Brian G.

1994 E320 Wagon with many warts SOLD
1995 E320 Wagon with a beauty mark or two FOR SALE
Reply With Quote
  #8  
Old 08-02-2008, 07:03 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,777
< >>

Go to pin 3 with tool...that will access DM /N59 module the same as Built-in PB
__________________
A Dalton
Reply With Quote
  #9  
Old 08-02-2008, 07:43 PM
BMG BMG is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Eastern PA
Posts: 87
Arthur,

I found a reference document (for the CS1000 reader) on one of the threads discussion codes. I saw the note for pin 3 and did try to read it but I am getting a constant voltage on that pin. When I plug in the LED is automatically on. Sounds like the original LED wore out from a constant voltage.

Suggestions?
__________________
Brian G.

1994 E320 Wagon with many warts SOLD
1995 E320 Wagon with a beauty mark or two FOR SALE
Reply With Quote
  #10  
Old 08-02-2008, 07:45 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,777
Does your car have a CE and the PB ??
__________________
A Dalton
Reply With Quote
  #11  
Old 08-02-2008, 08:24 PM
BMG BMG is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Eastern PA
Posts: 87
Ok - Ce and PB refer to...? Don't know the acronyms
__________________
Brian G.

1994 E320 Wagon with many warts SOLD
1995 E320 Wagon with a beauty mark or two FOR SALE
Reply With Quote
  #12  
Old 08-02-2008, 09:15 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,777
Sorry ..thought you did..

CE is Check Engine lamp

PB is built-in Push Button Led/Sw combo...at DM 16 pin box

Federal version did not have it..Cal versions did ..so, that is the why of the question..
__________________
A Dalton
Reply With Quote
  #13  
Old 08-02-2008, 09:26 PM
BMG BMG is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Eastern PA
Posts: 87
Ahhh

Check engine light is NONfunctional. Turn on the key (w/o starting) and all warning lights but the CE light come on. I suspect some jury rigging by PO.

After I bought the car I found the ABS light light but it was removed from its socket in the instrament panel and tucked back in the dash.

As for the PB - Its there but nonfunctional. It was the reason I began this thread .

Should I get the VIN for a check of the vehicle version?
__________________
Brian G.

1994 E320 Wagon with many warts SOLD
1995 E320 Wagon with a beauty mark or two FOR SALE
Reply With Quote
  #14  
Old 08-02-2008, 09:42 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,777
<

Don't have to..as I said , if you have PB, you have Cal Manadate Emmisions system with N/59 module ..someone did not like looking at the CE lamp and did a nasty..
I will get the proper test procedures to you...........
__________________
A Dalton
Reply With Quote
  #15  
Old 08-02-2008, 09:46 PM
BMG BMG is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Eastern PA
Posts: 87
Thanks Arthur,

I recall on the Carfax report the car originally came from CA and lived there for some time.

I also recall when doing the harness, there was some reference to a module on the drivers side wheel well which when I was doing the wiring appeared to be absent.
__________________
Brian G.

1994 E320 Wagon with many warts SOLD
1995 E320 Wagon with a beauty mark or two FOR SALE
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 06:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page